"Loodan samas, et praegusele kriminaalpopulismile pannakse piir. Iga asja ei ole vaja kriminaliseerida, näiteks jätta karistust kandnud inimesi põhiseaduse vastaselt eluaegseid lisakaristusi ja piiranguid kandma," ütles Ilves. Tema kantselei ei kommenteerinud, kas see märkus puudutab Kolgat või mitte.

Sel suvel kandideeris kaitseministeeriumi asekantsleriks Margus Kolga, kes juba oli sellel ametikohal rohkem kui 10 aastat tagasi.

Praegune välisministeeriumi töötaja Kolga mõisteti 2003. aastal süüdi kaitseministeeriumi asekantsleri ametis toimepandud ametiseisundi kuritarvitamises, riigisaladuse avalikustamises ja dokumendi võltsimises.

Riigisaladuse avalikustamine, milles Kolga 2003. aastal süüdi mõisteti, on karistusseadustiku järgi riigivastane kuritegu ja avaliku teenistuse seaduse praegu kehtiva teksti järgi ei tohi riigivastases kuriteos süüdi mõistetud inimest enam kunagi riigiametisse tööle võtta. Välisministeeriumis saab Kolga töötada, sest kui Kolga peale karistuse kandmist sinna tööle läks, taolist keeldu seaduses veel ei olnud.

Taolist piirangut kritiseeris ka eelmine kaitseminister Sven Mikser. Kolga ise on pöördunud õiguskantsleri poole uurimaks, kas taoline piirang on põhiseadusepärane.