Riigi valitsuse käsul osaleb kolm laeva põgenike ümberasustamises Egeuse mere Lesbose ja Kosi saartelt, et vähendada survet sealsele infrastruktuurile. Lesbose puhul on tegemist põgenikevoolu tõttu kõige suuremaid kahjusid kannatava saarega, kust on mandrile transporditud juba ligikaudu 20 000 pagulast.

Sadamasse saabunud põgenike sõnul oli reis väsitav, kuid hoolimata sellest ollakse tänulikud Kreeka ja Euroopa Liidu poolt osutatava abi eest. “Nüüd, kus ma olen kohal, tunnen end palju paremini, reis oli väga raske ja kestis väga kaua,” ütles Süüriast pärit põgenik Muhammad Piraeuses.

Enamus Kreekasse saabunud põgenikest loodab siiski hiljem Makedoonia kaudu edasi Kesk-Euroopasse liikuda, tekitades sealsel piiril probleeme. Lisaks tekib põgenikel probleeme Ungari ja Serbia piiri ületamisega, kuhu ehitatakse aeda, kaitsmaks Schengeni välispiiri. “Me oleme väga mures Ungari piiri ületamise pärast, kuid hetkel on lihtsalt väga suur väsimus peal,” kinnitas laeval viibinud 20-aastane Iraagist pärit Nur Aldin.

Ka Süüriast pärit 25-aastane Thaer oli veendumusel, et Euroopas ringiliikumine saab olema vaevaline. “Me väga vajame abi, kuid Ungaris esineb probleeme,” rääkis ta.

Jaga
Kommentaarid