Obama naasmine Keeniasse pärast pea kümmet aastat oli sealse rahva jaoks suursündmus ja on möödunud naeru, tantsude, muside ja kallistuste saatel. Presidendi sõnul on see tema jaoks väga emotsionaalne külaskäik. „Aafrika on liikvel,“ kuulutas ta pealinna Nairobisse saabudes, avaldades demokraatia ja majanduskasvu teel olevale Keeniale tunnustust.

Kuid Obama leidis vähe mõistmist, kui jutt läks inimõigustele ja samasooliste abieludele ning ameeriklasest president soovitas keenialastel oma seisukohti muuta. Tema sõnul ei saa Nairobi terrorismiga võitlemisel õigustada dissidentide tagaajamist ning geide ja lesbide tagakiusamist, võrreldes toimuvat afroameeriklaste segregatsiooniga.

„Kui keegi seadusekuulekas kodanik, kes ajab oma asja, käib tööl, peab kinni liiklusreeglitest ja teeb kõike, mida üks korralik kodanik peaks tegema ega tee kellelegi liiga, siis vaid mõte tema teisiti kohtlemisest ja tagakiusamisest lihtsalt sellepärast, keda ta armastab, on väär,“ tunnistas Obama pressikonverentsil president Uhuru Kenyattaga.

Keenia riigipea nõustus, et inimõiguste olukorda tuleb parandada, kuid riik, kus homoseksuaalsus leiab jätkuvalt laialdast hukkamõistu, keeldus jagamast Obama seisukohti samasooliste õiguste osas. „On mõned seisukohad, peaksime tunnistama, mida me ei jaga,“ nentis Kenyatta. „Meil on väga raske rakendada midagi sellist, mida inimesed ise ei aktsepteeri.“ 

Erimeelsused unustati aga kiiresti, kui nii president Obama kui riigipea Kenyatta jätkasid visiidi ajaloolisusest rääkimist.  Tegemist on juba neljanda korraga, mil Obama Keeniat külastab, kuid USA presidendina on ta seal esimest korda. 

„Mul on au olla esimene Keeniat külastav Ameerika Ühendriikide president, ja otseloomulikult, minu jaoks on see teema isiklik“ kinnitas Obama. „Mu nimi on põhjusega Barack Hussein Obama. Mu isa on pärit sellest piirkonnast ja mul on siin nii perekonda kui sugulasi. Jalutuskäigud Keenia tänavatel aastate jooksul on mind teadvustanud Keenia rahva soojusest ja vaimsusest.“

Viimati külastas Obama oma isa kodumaad Keeniat aastal 2006, kui ta oli veel senaator. Obama nn Aafrika miniringreisi peetakse välismeedias senisest kõige ohtlikumaks sihtkohaks, kus maailma üks võimsamaid riigipeasid oma ametiajal seni käinud on.

Täna sõidab Obama Etioopiasse, kus ta külastab Aafrika Liidu peakorterit.