Siin Andres Anvelti kiri täismahus.

Head erakonnakaaslased!

Kandideerin meie laupäevasel üldkogul taas erakonna aseesimeheks ning siinkohal kutsun teid üles minu kandidatuuri toetama. Miks see hea on ja mida annab erakonnale, küsite.

Olen kindel, et minu valimine annab meile kõigile tulevikuks kindlustunde. Olen poliitikuna alati eelistanud kompromisside otsimist, teineteisemõistmist ja sisulisi vaidlusi tagaselja otsustele. Leian, et on ülioluline austada teisi enda ümber, niisamuti meie erakonda ning teha koostööd meie riigi ühise tuleviku nimel. Tean, et minu aastatepikkusest kogemusest keeruliste olukordade lahendamisel võidab ka erakond.

Meie erakond on üks elusamaid organisme Eesti erakondade kirjul maastikul. Ent nagu iga elusorganismi puhul, peab ka erakonna puhul hoolitsema pidevalt tema tervise eest. See ei tule iseenesest, tervise eest peab seisma ja pingutama, vaeva nägema, et nii sisemine kui ka väline keskkond meie partei tervist toetaksid. Viimasel ajal oleme paraku olnud vastuvõtlikud mitmele parteidele iseloomulikule lastehaigusele. Haigusi tuleb endale tunnistada, need läbi põdeda, et seeläbi saavutada positiivne immuunsus, oskus neid juba varakult ära tunda ja õiget ravi kohaldada.

Rõhutame pidevalt vajadust sisemise demokraatia tugevdamise järele, kuid unustame, et selle tugevus sõltub julgusest rääkida meie enda probleemidest, mitte püüdes haigustunnuseid iseenda teadvuse eest peita. Mis siis, et kohati tunduks enesepettus ehk valutum. See pole ainult esimehe ega ka erakonna peasekretäri asi, vaid puudutab iga juhatuse liiget, iga erakonna liiget. 

Viimased paar aastat on me erakonnale olnud vaieldamatult pingelised: kolmed valimised, mis loodetud edu ei toonud, valitsusvastutuse võtmine riigi tasandil ja mitmed stressirohked olukorrad kohalikes koalitsioonides üle riigi. Ühelt poolt kinnitab see, et oleme teovõimeline erakond, jõuame kõikjale, oleme valmis vastutust võtma ja kandma. Teisalt hakkame kõrges tegutsemispinges ise oma juhtimisvõtteid aina enam optimeerima. Mida kiiremad otsused, seda parem küll ajaliselt, kuid sageli seda küsitavama kvaliteediga. Kas mõistame kiirete otsuste taga näha oma erakonna liikmeid, organisatsiooni tervikuna, niisamuti meie valijaid laiemalt? Otsuste tegemise valikuid kitsendades riskime sellega, et valikuid hakatakse tegema vaid väikse grupi inimeste huve silmas pidades. Kas julgeme sellistes keerulistes olukordades, kus edu hakkab taanduma, kandma ka vastutust?

Vastutus pole lihtne teema. Sellest proovitakse ringiga mööda minna, jagada võimalikult suurele ringile. Inimlikult ehk mõistetav, ent võib pikemas perspektiivis usalduses kätte maksta. Poolteist aastat tagasi Tallinna piirkonna juhina tegin otsuse erakonna piirkonnajuhi postilt tagasi astuda, sest minu juhtimisel ei saavutatud lubatut Tallinna linna seniste võimupositsioonide kõigutamisel. See otsus ei olnud lihtne, kuid tundsin, et see on vajalik selleks, et anda võimalus uutele ideedele, uutele tulijatele. Kaotused, kui neist ausad järeldused teha, võivad aidata uutele võitudele.

Kuigi järgmiste valimisteni on veel pikk tee minna ning võib tunduda, et aeg erakonna uue esimehe lipu tõstmiseks pole küps, siis, mõtiskledes palju seniste valikute ja otsuste üle, arvan, et paremat aega ei ole. Just täna on õige alustada uue teekonnaga. Muutused on alati ebamugavad. Täpselt nii nagu meie tervisega. Kui sa ikka oma elustiili ise ei muuda, siis muudab hoopis vana ja jätkuv elustiil meie tervist ning uute valikute tegemine muutub aina valulisemaks.

Nii olen otsustanud meie sisevalimistel anda oma hääl ja toetus Jevgeni Ossinovskile. See ei tähenda sugugi, et ma Sven Mikserit ei usaldaks – kindlasti usaldan. Valik kahe intellektuaali ning tõelise riigi ja erakonna patrioodi vahel on mulgi väga raske, neid mõlemat on raske mitte usaldada. Kuid valik tuleb teha enne, kui erakonna senine jõud raugeb ja me langeme seisakusse. Teen oma valiku juba täna seetõttu, et ei soovi, et kahe aasta pärast seisaksime hoopis kitsamate sundvalikute ees.

Nii et SDE, Sinu tervise eest ja meie riigi heaolu nimel.

Andres Anvelt