Ossinovski rääkis, et sotsiaaldemokraadid on tihti oma ideedest rääkinud liiga keeruliste konstruktsioonidega ja majandusteemasid pole suudetud piisavalt selgelt majanduskasvuga siduda. Sel põhjusel ning ka seetõttu, et sotsid seavad esikohale inimesed ja investeeringud neisse, arvatakse, et majandust sotsiaaldemokraatide kätte usaldada ei saa. "See on koht, kus on vaja oma usaldusväärsust tõsta," rääkis Ossinovski.

Mikser vastas, et seepärast oligi oluline valitsusse minna, sest just reaalse riigivalitsemisega saab näidata, et ollakse võimekad ka majandusvaldkonnas. "Miski ei tõsta erakonna usaldust rohkem, kui see, kui inimesed näevad, et asju, millest räägitakse, ka tegelikult tehakse," lausus Mikser.

Ossinovski kinnitas debati ajal, et ta juhiks erakonna juhiks saades sotse riigikogust. Ta märkis, et ministriameti kõrvalt poleks võimalik erakonnaga tegeleda, nii nagu tema seda plaanib. "Erakonna liikmete seas on palju rahulolematust, ei teata, kuhu suunas edasi liikuda. Organisatsioon nõuab tähelepanu ja seda on ministrina väga raske teha," sõnas Ossinovski.

Erakonna praegune esimees, Sven Mikser kordas enda seisukohta, et kui erakond on valitsuskoalitsioonis, siis peaks erakonna esimees kuuluma valitsusse ja vastutama selle eest, mida erakond valitsuses teeb ning samuti valitsuse asja ajama. "Kui erakonna esimees üritab erakonda juhtida riigikogust, siis ma arvan, et ta väga kaugele ei purjeta."

Ossinovski hinnangul ei ole erakonna esimees riigikogus olles kammitsetud ühe ministeeriumi teemadest ning võib hõlpsamini sõna võtta teiste valdkondade teemadel. Lisaks sellele, et nii on rohkem aega erakonnaga tegeleda. Mikseri sõnul pole ükski valitsuse liige kammitsetud ainult oma ministeeriumi teemadest, vaid kõik avaldavad arvamust ka teises valdkondades, kaitstes sageli oma erakonna seisukohti. "See paneks meid nõrgemasse positsiooni, kui kolmest valitsuserakonnast kahel on erakonna esimees valitsuses, aga meil ei ole," arvas Mikser.

Suurtoetaja kaob ära

Jevgeni Ossinovski on öelnud, et kui tema saab SDE esimeheks, siis tema isa erakonna annetajate seas enam poleks. Ossinovski imestas küsimuse üle, et kas see talle hääli maksma ei lähe, kuna erakonna jaoks on annetajate panus väga oluline ja mõni erakonna liige ei taha toetaja kadumist näha. "Üldises eelarves räägime mõnest protsendist," rahustas Ossinovski ja ütles, et sellist küsimust pole ta enne kuulnud.

Ossinovski rõhutas valimiskulude piiramise olulisust ja märkis, et ka valitsuses on selle põhimõtte eest seistud.

Mikseri väljakutsuja sõnul jäi pärast valimisi alanud koalitsiooniläbirääkimiste ajal erakonnas sisemist diskussiooni väheks. "Läbirääkijate põhidelegatsioon tegi head tööd, aga lõpuks anti erakonna liikmetele koalitsioonileping ette võta või jäta põhimõttel ja selline viimasel tunnil otsustamine ei ole arvamuste arvessevõtmine."

Ossinovski sõnul tulnuks niisiis kokku kutsuda volikogu, saada sealt koalitsioonileppele tagasiside, seejärel tagasi minna ja lõplikult otsustada. "Erakonna liikmete seas on palju kriitilist tagasisidet."

Mikser nentis, et kui saaks, siis teeks ta koalitsiooniläbirääkimiste käigus nii mõndagi teisiti, kuna ta pole eksimatu.

Mis läks valesti?

Ossinovski sõnul on probleem selles, et lähtuti põhimõttest, et igaüks saaks mõne poliitilise punkti kirja. "Minu probleem pole selles, mis kirjas, vaid selles, mis välja jäi," ütles Ossinovski ja selgitas, et avalikkus ootas, et midagi muutub, kuid praeguse leppega jääb suur hulk olulisi asju tegemata.

Järgmise kahe nädala jooksul saab veel kaks koalitsioonierakonda uued juhatused ja pärast seda tasub Ossinovski hinnangul ka koalitsioonileping üle vaadata, et sellele oleks erakondade sees piisavalt suur toetus.

Mikser märkis, et juba 10. juunil peaks eelnõude pakett riigikokku esitatama, nii et muudatuste tegemiseks jääv aken on päris väike. Ta lisas, et pole realistlik, et lepe õnnestuks rääkida veelgi sotsiaaldemokraatlikumaks, kuna laua taga on veel kaks erakonda.

Ossinovski rõhutas, et paljude suurte teemade jaoks ei ole lisaraha vaja, näiteks kinniste nimekirjade avamine või valimiskulude piiramine. Mikser oli nõus, et need on olulised teemad ja kinnitas, et nende ja kõigi oma programmiliste punktide eest jätkatakse võitlust.

Mikser märkis, et on võimalik püüda olulisi teemasid lahendada ka siis, kui neid pole koalitsioonileppes, näiteks eelmine valitsuskoalitsioon võttis ette julge sammu ja viis parlamenti kooseluseaduse, mida leppes polnud. "See näitab poliitilist julgust," sõnas Mikser.

Miks tuleks valida just teid?

Jevgeni Ossinovski leiab, et SDE juhtimisstruktuur nõuab täiustamist, et otsustusprotsessides saaks rohkem osaleda. Nii mainis ta omavalitsuskogu ja digitaalset platvormi, millist erakonnal hetkel pole. "Jäädes riigikokku pühendun organisatsiooni ehitamisele. Mis valitsust puudutab, siis on üldine ambitsioon minu hinnangul liiga madal."

Sven Mikser nentis, et viimastel aastatel on erakond palju kasvanud ja suurt organisatsiooni juhtida on hoopis teine asi. Valitsusse minnes jäi tema sõnul suhtlus kohalike organisatsioonidega unarusse, kuid ta avaldas usku, et nüüd saadakse hakkama nii suhtlemise kui ka riigi valitsemisega. "Kui Jevgeni sõnum on "Teeme teisiti!", siis minu oma "Teeme ära!"