„Uued tõendid nende kohtupidamiseta tapmiste kohta kinnitavad seda, mida me oleme kahtlustanud pikka aega. Nüüd on küsimus: mida kavatsevad separatistide juhid selle vastu teha?“ ütles Amnesty Euroopa ja Kesk-Aasia asedirektor Deniss Krivošejev. „Vangi võetud, alla andnud või haavatud sõdurite piinamine, väärkohtlemine ja tapmine on sõjakuriteod. Neid väiteid tuleb kiiresti, põhjalikult ja erapooletult uurida ning toimepanijatele tunnustatud võimude ausatel kohtuprotsessidel süüdistused esitada.“

Amnesty kätte sattunud videosalvestuses on näha, kuidas üks Donetski lennuvälja kaitsjatest, Ukraina sõdur Igor Branovõtskõi võetakse vangi ja kuulatakse üle. YouTube'i üles pandud videos on näha märke, et teda on näkku löödud. Branovõtskõid hoiti vangis kuni tema tapmiseni.

Mitmed isikud väidavad, et nägid, kuidas separatistide ülem lasi Branovõtskõi lühikese maa pealt maha. Tema surnukeha anti üle perekonnale varem sel kuul ja ta maeti 3. aprillil Kiievis. Ukraina julgeolekuteenistused on alustanud tema tapmise kohta juurdlust.

Amnesty on näinud ka videoid vähemalt kolme Ukraina sõjaväelase vangistusest ja fotosid nende surnukehadest teadetekohaselt Donetski surnukuuris. Nende peadel ja ülakehadel on kuulihaavade märgid, mis on ilmselt hukkamise stiilis tapmise tagajärg. Vene-meelsed separatistid võtsid need sõdurid vangi 12.-18. veebruaril Debaltseves.

6. aprillil ilmus Ukraina ajalehes Kyiv Post telefoniintervjuu väidetavalt Arseni Pavloviga, keda tuntakse paremini hüüdnimega „Motorola“. Vene kodanik ja Vene-meelse relvarühmituse pataljon Sparta juht väitis, et on maha lasknud 15 Ukraina relvajõudude vangi võetud sõdurit. Väidetavalt tappis ta ka Branovõtskõi.

„Kohtuta tapmised on sõjakuriteod, see on täiesti selge. Ida-Ukraina isehakanud Donetski rahvavabariigi juhid peavad saatma oma liikmetele selge sõnumi: need, kes võitlevad koos nendega või nende eest peavad austama sõjaseadusi. Nad peavad kiiresti oma ridadest eemaldama igaühe, keda kahtlustatakse rahvusvahelise humanitaarseaduse ja inimeõiguste rikkumisteks käsu andmises või nende toimepanemises, ning tegema täielikku koostööd iga sõltumatu juurdlusega,“ ütles Krivošejev.