Kes konkreetselt peaks vastutama IRL-i väga kehva valimistulemuse eest?

Me peame arutama seda, eks me kõik peame vastutama.

Kas IRL-i esimees Urmas Reinsalu saaks sellise tulemuse järel oma kohal jätkata?

Jällegi, liialt varajane küsimus. Kindlasti arutab erakond tulemused läbi ja teeb tõsised järeldused, ma ei kahtlegi selles.

Mis teie enda isiklik arvamus on?

Praegu seda ei ole. Ma ei hakka kellelgi siin näpuga näitama. Tunnen ise ka väga suurt vastutust. Me peame kõigepealt aru saama, mis need põhjused on, analüüs on vaja teha. Programm oli tegelikult väga tugev, erakond erinevatel debattidel esines kõige paremini. Ettevõtjatest kodanikuaktivistideni tunnustasid nii IRL-i programmi kui ka inimesi. Meeskond oli tugev, aga rahva otsus oli teine. Rahvas tahtis näha uue sõnumiga tulijaid. Seda tuleb austada. Tänasega päev aga ei lõpe ja IRL-il on oma vastutus ka uues riigikogus.

Ütlesite, et üldine rahulolematus kanaliseerus väiksematesse erakondadesse. Miks on just nii, et teie selle tõttu kõige enam kaotasite?

Küsige midagi lihtsamat! Sellistele asjadele tõeselt vastamiseks tuleks uurida ja küsida, muidu vastus võib olla lihtsalt mingi soovmõtlemine. Meil oli ka komplitseeritud olukord, inimeste hulgas liikudes ei teadnud väga paljud isegi seda, et IRL enam valitsuses ei ole. Mõneti oli meil valitsusvastutust paljude inimeste jaoks, samas olime peaaegu aasta juba opositsioonis olnud. Me ei tahtnud olla väga negatiivne valitsuse suhtes, pigem ikka otsisime positiivset edasiviivat, võib-olla siis see.

Saan aru, et IRL kavatseb senise liini hoidmist jätkata. Mida siis teha saab, et mingi muutus tuleks ja toetus hakkaks tõusma?

Oleks kõige rumalam, kui me oma põhimõtted prügikasti viskame. Meie programm on väga adekvaatne, puudutagu see maksureformi, riigireformi, ega siis keegi nendest asjadest ei pääse kuhugi, neid on võimalik ainult edasi lükata või silmad kinni panna. Esimene, mida inimesed eelistasid, oli uus sõnum, eks nüüd tulen selgeks teha, mis see uus sõnum oli, et toetati Vabaerakond ja EKRE-t. Kindlasti ei ole vaja hakata meil maailmavaateliselt kuhugi jooksma, kuhugi ei ole vaja joosta! Tuleb vaadata, mis need põhjused on ja elu läheb edasi. Tulemus oli kehv ja ei rahulda kedagi. Kriitiline suhtumine on siin kindlasti mõistlik. valijad otsustasid, et uus sõnum on parem.

Keskerakonnal ei olnud mingit uut sõnumit, ometi tuli üks mandaat juurde.

Nemad on hoopis teises kastis. Kui vaatame aktiivseid valijaid, siis suuresti on Keskerakonna valijaskond üks ja viis ülejäänut on võrdlemisi sarnase valjagrupiga. Kõigil neil on ka lojaalseid toetajaid, aga paljud Eesti inimesed valivad nende vahel. Nii et pigem tasub vaadata, et nii valitsusparteid kui IRL kaotasid oma toetust. Meie tegime enam-vähem reitingu piires…

Reiting oli teil ikka kõrgem.

No eks ta ole 14-15% olnud, see on meie põhireiting. Ma ei varjagi, et meie ootused olid suuremad. Uskusime oma programmi, meil oli palju uusi inimesi, väga tublid inimesed, aga tuleb aru saada, et uutel usalduse võitmine poliitilisel lahinguväljal ei ole lihtne. Aga mul on väga suur austus nende kõigi uute kandideerijate suhtes, ma ei kavatse kedagi neist materdama hakata.

See on huvitav, et pea kõik uued tulijad on teinud esimese korra kohta täitsa hea tulemuse. Kes on aga toetust kaotanud, on vanad olijad, teie nende hulgas. Miks nii?

Ei oska selle kohta öelda, peaks analüüsima, neid numbreid vaatama, et midagi kaalukat öelda. Ma ütlen, meie tulemus vastab tavapärasele reitingule, võib-olla on nõksa allpool, aga nii nagu on meie lootused et kampaania läheb hästi, sõnum on õige ja tavapäraselt suurendame oma toetust, siis seekord see nii ei olnud. Toetus läks uue sõnumi kandjate peale.

Mis juhtus Maire Aunastega, kelle suhtes IRL-il olid Kagu-Eestis suured ootused?

Tuleks Aunaste enda käest küsida. Raske öelda, eks tema soov oli ka laiendada IRL-i sõnumi baasi nendele inimestele, kes IRL-i esimese valikuna ei vali. Ju siis üldine foon, erakonna brändi seis ja uue brändi ootus tõi sellise tulemuse nagu tõi.

Kesksem osa oli maksureform. Seda oli igal pool. Äkki jäite liiga kinni ühte lubadusse?

Vastupidi. Kui vaatame, mis suurim probleem Eesti arengus on, siis on see väga suur hulk inimesi, kes ei tule ots otsaga kokku. Ma arvan, see on üks suuremaid probleeme ja sellele me adresseerimisele. Teiseks rääkisime mõistlike muutuste vajalikkusest Eesti riigis. Seal nn uudne sõnum, millele said toetuse uued erakonnad, seal meil sellist sõnumit ei olnud. Kindlasti ei läinud me ka vastandama. Ma arvan, et Reformierakond kindlasti viimase paari nädalaga tugevalt vastandus Keskerakonnale, mis aitas neil ka toetust juurde koguda.

Võib-olla oli viga, et te ei vastandunud?

Vaadake, tegelikkuses öelda, kus see viga oli, siis ma arvan, et me alahindasime uue sõnumi olulisust, et uued tulijad on olulised nendel valimistel. Kuidas seda nüüd lahti tõlgendada, kas see on üldine rahulolematus nende erakondadega, kes on rohkem või vähem võimul olnud, raske öelda. See vajab läbimõtlemist. Ma arvan, et see oli põhiasi. On räägitud, et vabaerakond on IRL-i käepikendus, no see ikka päriselt ei vasta tõele. Kui vaadata nende programmilisi dokumente, siis seal on piisavalt vasakpoolseid, ka üsna populistlikku poliitikat.

Koalitsiooni pääsemisse te ilmselt enam ei usu?

Ma arvan, et praegu on üldse vara küsida. Meil ei ole midagi ka selle vastu, et olla opositsioonis. See oleks kindlasti õige, kui vaadata valija mandaati, siis valija ootab, et vähemalt üks uutest erakondadest võtaks valitsusvastutuse. Vastasel juhul jääb ju valija mandaat realiseerimata. See valitsuse moodustamine on ilmselt alles nii algusjärgus, et midagi öelda. Meie lähtume mingitest põhimõttelistest liinidest, kui meiega räägitakse siis kindlasti on meile oma kindlad reformid olulised. Tähtis on, et oleks tegus valitsus. Kõige hullem mis saab juhtuda, on kõigi minu arvates vajalike reformide edasilükkamine. Suurem erakondade arv toob kaasa pigem rohkem erakondade vahelist kemplemist. Loodetavasti nii ei lähe. Aga ega valitsuse moodustamise seis lihtne ei ole, kui kõik erakonnad oma põhimõtetest kinni peavad.