Briti valitsuse allikas ütles Reutersile, et intsidenti, mis sundis Suurbritanniat välja saatma hävituslennukeid Eurofighter Typhoon, vaadeldakse „märkimisväärse eskaleerumisena“ ning see märgib muutust strateegias, sest Vene lennukid on varem piirdunud peamiselt Šotimaa lähistel lendamisega.

„See oli väga ohtlik. Ühendkuningriiki lennanud tsiviillennuk tuli ümber suunata,“ ütles allikas. „Venelased lendasid väljalülitatud transponderitega, nii et neid oli näha vaid sõjaväeradaril. Nad ei ole varem nii kaugele lõunasse lennanud.“

Briti välisministeerium teatas, et kutsus välja Venemaa suursaadiku Aleksandr Jakovenko, et ta intsidendi kohta aru annaks.

„Vene lennukid põhjustasid häireid tsiviillennunduses. Sellepärast kutsusime me täna välja Venemaa suursaadiku, et ta intsidendi kohta aru annaks,“ teatas Briti välisministeerium oma avalduses.

Briti valitsus ei lase end üldiselt sellistest lendudest häirida, pidades neid pead tõstva Venemaa sümboolseteks jõudemonstratsioonideks, mis on mõeldud maailmale meeldetuletuseks, et ta on endiselt globaalne jõud. Kuid Vene pommitajate ilmumine La Manche'i väina kohale, kus kulgeb tsiviillennunduse tiheda liiklusega õhukoridor, tekitab muret kokkupõrkeohu tõttu.

„See on hirmutav. Kes teeb selliseid asju?“ kommenteeris Briti valitsuse allikas. „Ainult Venemaa.“