Putini sõnul keeldub ametlik Kiiev astumast konflikti rahumeelse reguleerimise teele Donbassis ning kasutas relvarahu hingetõmbeaega jõudude ümbergrupeerimiseks, vahendab TASS.

„Kahjuks keelduvad Kiievi ametlikud võimud astumast rahumeelse reguleerimise teele, ei soovi lahendust poliitiliste vahenditega. Alguses kasutati õiguskaitseorganeid, siis julgeolekuteenistust ja lõpuks armeed,“ ütles Putin Peterburis tudengitega kohtudes.

Putin märkis, et kui avaldati vastupanu, peatas ametlik Kiiev sõjategevuse. „Ja kasutati kahjuks rahulikku hingetõmbeaega eranditult ümbergrupeerumiseks ning alustati uuesti. Tuhanded inimesed on juba hukkunud. See on loomulikult tõeline tragöödia,“ sõnas Putin.

Ukrainas toimuvad Putini sõnul traagilised sündmused, tegelikult kodusõda. „Ja Ukrainas mõistavad seda suurepäraselt minu arvates juba paljud,“ lisas Putin.

Venemaa president nimetas Ukraina armeed „NATO leegioniks“, mis ei järgi mitte Ukraina rahvuslikke huve, vaid on mõeldud Venemaa vaoshoidmise geopoliitiliste eesmärkide täitmiseks.

„Me räägime tihti: Ukraina armee, Ukraina armee. Kes seal tegelikult võitlevad? Seal on tõepoolest osaliselt relvajõudude ametlikud allüksused, aga märkimisväärses osas on need niinimetatud „vabatahtlikud natsionalistlikud pataljonid“,“ ütles Putin. „Sisuliselt ei ole see enam armee, see on võõrleegion, praegusel juhul NATO võõrleegion, mis loomulikult ei järgi Ukraina rahvuslikke huve. Seal on hoopis teised eesmärgid ja seotud on need Venemaa vaoshoidmise geopoliitiliste eesmärkidega, mis ei lange absoluutselt kokku Ukraina rahva rahvuslike huvidega.“