MTÜ Ausad Valimised, mille juhatusse kuuluvad Keskerakonna riigikogu fraktsiooni liige Siret Kotka ja Tallinna Ülikooli professor Rein Ruutsoo, sai eelmisel aastal tuntuks, kui korraldas Tallinnas reklaamikampaania, mille käigus teavitas inimesi e-valimistega kaasnevatest ohtudest. Tarbijakaitseamet määras mittetulundusühingule 1600 euro suuruse trahvi. MTÜ Ausad Valimised vaidlustas seejärel trahvi kohtus.

Harju maakohus rahuldas mittetulundusühingu kaebuse osaliselt ja vähendas trahvisummat poole võrra. MTÜ Ausad Valimised esitas Harju maakohtu otsuse osas kassatsioonikaebuse, mida aga riigikohus menetlusse ei võtnud.

MTÜ Ausad Valimised on korraldanud kaks teabekampaaniat e-valimiste ohtudest. Märkimisväärne on, et e-valimiste vastu võitlev MTÜ pöördus esialgu toetuse saamiseks Tallinna Kesklinna Valitsuse poole. Kuna linnaosavalitsuse eelarve oli aasta lõpuni juba piisavalt detailselt ära planeeritud, siis esitas Kesklinna Valitsuse vanem Alar Nääme isiklikult taotluse eraldada toetus Tallinna Linnavalitsuse vahenditest.

Rahaeraldus 5000 eurot tehti „linnakodanikele mõeldud tasuta loengusarja läbiviimise toetamiseks.“

Alar Nääme kinnitusel on poliitikast huvitatud linnakodanikele planeeritava loengusarja teemadeks „riigivara kasutamine valimiskampaanias“, „demokraatia tapmine Eesti moodi“ ja „parteiline jõud – „omameestega“ mehitatud ministeeriumid“. Läbi viima hakatakse loenguid Hopneri majas Tallinnas novembri kuu jooksul.

Nääme ei näinud midagi imelikku faktis, et maksumaksja rahaga toetatakse jätkuvalt mittetulundusühingut, mida on eelnevalt trahvitud reklaamiseaduse rikkumise eest seoses e-valimiste vastase kampaaniaga.

„Linnaosa valitsus on varemgi toetanud erinevaid MTÜ-sid ning ka antud juhul leidsime, et nende tegevus inimeste poliitilisel harimisel väärib toetust. Teisi kandidaate loengute läbiviimiseks polnud ning ma ei näe seost, kuidas mõjutab reklaamiseaduse rikkumise eest määratud trahv loengusarja läbiviimist,“ ütles Nääme Delfile.