Kas Keskerakonna peaministrikandidaadiks saab Kadri Simson või Edgar Savisaar?

Ükskõik, kes kandidaadiks saab, kuigi ma kahtlen, kas saab keegi peale Edgar Savisaare, aga ükskõik, mis ka ei juhtuks, mängu juhib ikka Edgar Savisaar. Minu meelest on ta väga heas vormis, on valmis minema täie hooga valimistele. Ei maksa arvata, et Kadri Simson ja Jüri Ratas endast mingeid iseseisvaid figuure kujutavad. Edgar Savisaar on terve, rõõmus ja võitlusvõimeline.

Teile tundub, et Savisaar on piisavalt heas vormis, et minna ise peaministrikandidaadina valimistele?

Eks nad manöövreid võivad teha, kuigi ma Edgar Savisaare iseloomu tundes ei kujuta ette, et tema laseks ennast kuhugi teiseks paigutada. Et kõik erakonnad suhtleksid järsku peaministrikandidaat Simsoniga, Edgar Savisaar oleks ainult Tallinnas ja keegi temaga ei suhtleks. Ma ei kujuta seda täpselt ette, aga kui ka nii on, siis on see taktikaline käik. Päeva lõpuks ilmub ikka üks suur, parajalt priske ja prillidega mees välja, kes läbirääkimisi peab ja tegelikult asju otsustab. Ma olen seda korduvalt näinud, olen sügavalt veendunud, et Edgar ei ole võimeline nii palju muutuma.

Kas taolises olukorras, kus lõpuks tuleb uksest ikka Savisaar, on teistel erakondadel ja valijatel üldse mõtet kaasa minna jutuga sellest, et Simson on peaministrikandidaat, kui ta selleks nimetatakse?

Erakonnad vaevalt sellega kaasa lähevad, sest meie erakonna, Reformierakonna üks juhtiv liige Kristen Michal on öelnud, et [Dmitri] Medvedev võib ka vahepeal president olla, aga ajalehed käivad ikka Vladimir Vladimirovitš [Putini] postkasti. Enamvähem samamoodi tuleb välja antud juhul. Olgu peaministrikandidaat kes tahes, kui ikka läheb tegelikeks läbirääkimisteks, siis esimese mehena marsib tuppa Edgar Savisaar, see on täiesti kindel.

Kas Kadri Simson võiks peaministrikandaadina tuua valimistel suuremat edu kui Savisaar?

Kindlasti mitte. Põhiline häälemagnet on selgelt Savisaar. Täna on Keskerakond juba väga paljus vene erakond, mis iseenesest ei pruugi paha olla, aga eestikeelsete valijate hulk on suhteliselt väike. Peale Savisaare väljaütlemisi Krimmi ja Ukraina kohta ja tema erilist venelembust viimasel ajal – minu meelest on ta ka viimasel ajal käinud seal puhkamas, üritustel ja tervist parandamas – on eestlane kõrvale tõmbunud. Eks ta on üks väike petunõks, et äkki eestlane nüüd valib. Kui me vaatame Kadri Simsonit selles kontekstis, milles Keskerakond on, siis ega põhielektoraadi ehk venelaste silmis ei ole Kadri Simson kuigivõrd liider. Esiteks ei oska ta ju keeltki ja teiseks, ega nad teda ka väga hästi ei tunne. Esimeseks jääb Edgar Savisaar, kes võtab hääli ja seetõttu asju ka otsustab.