Näidates üles suurt isiklikku julgust on Kailash Satyarthi Gandhi traditsioone jätkates juhtinud mitmesuguseid protesti- ja meeleavaldustevorme, mis kõik on olnud rahumeelsed ning keskendunud laste rängale ekspluateerimisele rahalise kasu saamise eesmärgil. Ta on samuti kaasa aidanud tähtsate rahvusvaheliste konventsioonide väljatöötamisele laste õiguste kohta, teatab Norra Nobeli komitee.

Vaatamata oma noorusele on Malala Yousafzai võidelnud juba mitmeid aastaid tüdrukute õiguse eest haridusele ning on näidanud oma eeskujuga, et lapsed ja noored inimesed suudavad samuti kaasa aidata oma olukorra parandamisele. Seda on ta teinud kõige ohtlikumates tingimustes. Oma kangelasliku võitluse läbi on ta muutunud tüdrukute õiguse haridusele juhtivaks kõneisikuks, teatab komitee.

Nobeli komitee peab oluliseks, et võitluses hariduse eest ja äärmusluse vastu ühineksid hindu ja moslem, indialane ja pakistanlane. Kaasa on aidanud ka paljud teised isikud ja institutsioonid rahvusvahelises kogukonnas. On välja arvestatud, et tänapäeval on kogu maailmas 168 miljonit lapstöölist. 2000. aastal oli neid 78 miljoni võrra rohkem. Maailm on liikunud laste töö kõrvaldamisele lähemale.

Võitlus rõhumise vastu ning laste ja noorte õiguste eest aitab kaasa „rahvaste vendluse“ realiseerimisele, mida Alfred Nobel mainib oma testamendis Nobeli rahupreemia andmise ühe kriteeriumina, märgib Nobeli komitee.