Täna hommikul alanud riigikogu sügishooaja võttis Riisalu vastu juba IRLi fraktsiooni kabinetis ja tuli teade, et ta on välja astunud nii Keskerakonnast kui keskfraktsioonist. Halvaks naljaks peetu saigi tõeks.

Simson arvas, et Riisalu tegi halva valiku. "Keskerakonnas oleks ta palju vajalikum," kommenteeris Simson.

Väidetavalt pakkus Keskerakond Riisalule riigikogu valmistel Läänemaa nimekirjas kolmandat kohta, mis eelduste kohaselt poleks taganud mandaati. Riisalu ise ütles, et Keskerakond on teda alati paigutanud sinna, kus on kõige raskem, aga eitas, et teda eelseisvate riigikogu valimiste eel mõne kasina kohaga nimekirjas karistada oleks püütud.

Simsoni sõnul pole veel Keskerakonnas paika pandud, kes millises ringkonnas kandideerib ja milline on kandidaatide järjestus ringkonnanimekirjas. Ta kinnitas, et Riisalul oleks olnud võimalus kandideerida just selles ringkonnas, kus ta oleks tahtnud kandideerida.

Kes lahkub järgmisena? Kas Jüri Ratas, kelle puhul oletatakse, et tal võib minna riigikogu valimistel Nõmme ja Mustamäe ringkonnas esinumbri kandidaadi pärast tüliks Keskerakonna tõusva staari Mihhail Kõlvartiga?

"Jüri olnud piirkonna ülikõva esinumber, tal ülikõva häälte saamise potentsiaal. Et ta võiks vastu tahtmist ringkonna esinumbri koha kaotada, ei saa ma ette kujutada," vastas Simson, kelle sõnul on see võimalik vaid siis, kui ta ise tahab olla muus ringkonnas.

Mis pidevat Keskerakonnast lahkumist puudutab, siis tundus Simsonile, et ta on seda kõike juba näinud. Esimene lahkumislaine oli 1996. aastal, teine 2004. aastal, kolmas 2012. aastal ehk iga kaheksa aasta tagant. Ta lootis, et enne 2020. aastat uut lahkumislainet ei tule.