Rõivas rääkis kõrgetasemelisel Tulevikuliidrite konverentsil, et Venemaa agressioon Ukrainas ja selle ümbruses viimase poole aasta jooksul on toonud NATO tähelepanu keskmesse tagasi selle algsed eesmärgid.

"Järgneva kahe päeva jooksul tõestab allianss siin Walesis, et ta on valmis ja võimeline reageerima ning kollektiivselt kaitsma oma liikmesriike mis tahes ohu eest," ütles Rõivas.

Rõivase sõnul on Venemaa oma tegevusega demonstreerinud oma sügavat põlgust rahvusvaheliste lepingute ja normide vastu, mis on tõsiselt murettekitav eriti nendele liitlasriikidele, kes elavad Venemaa vahetus naabruses.

Peaminister ütles ka, et Eesti kaitsepoliitika on kogu aeg juhindunud NATO aluslepingust, mille kohaselt tuleb lepinguosalistel riikidel arendada oma kaitsevõimet, et nii individuaalselt kui kollektiivselt relvastatud rünnakule vastu hakata.

"Me teame, et julgeolekul on hind ning et see ei tule tasuta. Eesti täidab oma kohustust suunata kaks protsenti riigi sisemajanduse kogutoodangust riigikaitsele. Samuti oleme valmis saatma oma vägesid ühistele sõjalistele operatsioonidele üle maailma," rääkis Rõivas.

Peaminister tunnustas NATO liitlasi reageerimise eest muutunud oludele, mille tulemuseks on nähtavam kohalolek alliansi idapoolsetes riikides, seal hulgas Eestis.