Eesti Rahva Muuseumi direktor Lukas ütles taasiseseisvusmispäeva puhul Tartus peetud kõnekoosolekul, et et on vale öelda, et las noored lähevad, kui nad Eestist lahkuda soovivad. "See ei ole see laine, mis läks aastal 1944. Need on mugavuspagulased, kes praegu lahkuvad. Osalt ka lodevuspagulased."

"Kui me leiame perekondades, et see on normaalne, ja nende kohad täidavad immigrandid, siis me peame endale aru andma, et tulevikus keerulisteks olukordadeks - politseis, päästeametis, sõjaväes - kui nendes üksustes ei ole identiteeditunnet, mille pärast ühes seista, siis teised meid kaitsma ei tule," jätkas Lukas.

Neli valitsuse ministrit jäid eriarvamusele. Tervise- ja tööminister Urmas Kruuse leidis, et välismaale oma pädevust tõstma minna on väga oluline. "Taasiseseisvumine on just selle võimaluse meile andnud. Inimesed käivad maailmas sõltumata oma tööst või perekondlikust situatsioonist kogemust hankimas - see tähendab meile teadmisi ja majandust," ütles Kruuse. Ta tõi lisaks näite, et eestlust aitasid rasketel aegadel üleval hoida teiste seas ka just väliseestlased.

Majandus- ja taristuminister Urve Palo ütles, et kuulis Lukase sõnavõtust valitsuse tänasel pressikonverentsil esimest korda ja oli sellest jahmunud. "See tähendab, et meil on ligi 60 000 lodevat inimest," viitas Palo Soomes töötavate eestlaste arvule. "Inimesed tahavad hakkama saada, oma peret toita. Põhipõhjus on palgavaesus, mitte niivõrd enam see, et siin tööd ei leia. Ja see on väga tõsine probleem, millega peab ka valitsus tegelema," märkis Palo.

Siseminister Hanno Pevkur lisas, et logejelad ei saaks üheski riigis tööd. "Kui keegi otsustab ükskõik, mis põhjusel minna, siis kindlasti ei ole need inimesed logelejad. Peab tunnistama, et ka minu tutvusringkonnast on mõned liikunud Soome või Austraaliasse ja tagasi tulnud," ütles ta.

Lõpuks jõudis sõnajärg peaministrini, kes ütles, et teiste eestlaste hingepõhjani solvamine ei ole kindlasti asi, mida ta õigeks peaks. "Küllap igaühel on oma põhjus, miks ta valib oma elu- ja töökoha. Eestis on tööpuudus kiiresti vähenenud ja palgad kasvanud, see trend on juba alguse saanud. On ka kasvanud nende osakaal, kes otsivad välismaal erialast rakendust. Nende poole näppu viibutada ja neid solvata ei ole tark," arvas Rõivas.