Peaministri sõnul on lisaks avalikule infole Eestil ka liitlastelt saadetud info, mis üheselt kinnitab terroristide süüd lennuki allatulistamisel ning Venemaa rolli nende aitamisel, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

USA on Rõivase sõnul kinnitanud, et nende süsteemid registreerisid maa-õhk raketi valjatulistamise vahetult enne lennuki kadumist Ukraina vastaste jõudude kontrollitud alalt.

“Mitmed muudki tõendid viitavad otseselt sellele, et lennuki allatulistajad olid Ukraina vastased jõud ning et sama seltskond on viimastel päevadel tegelenud aktiivselt asitõendite hävitamisega,” ütles Rõivas.

Peaministri hinnangul näitab see traagiline juhtum oma kõige hirmsamal moel, milleni Venemaa poolne terroristide toetamine võib viia.

“Me ei räägiks praegu ligi 300 inimese hukkumisest, kui Ukraina ei oleks juba mitme kuu jooksul kistud konflikti, mis on Venemaa poolt initsieeritud ja nii poliitiliselt kui ka materiaalselt toetatud,” ütles peaminister.

“Venemaa peab koheselt lõpetama igasuguse sõjalise terroristide toetamise ja võimaldama Ukrainal saavutada täielik kontroll oma territooriumi ja piiri üle,” lisas ta.

Peaministri sõnul tuleb nii ruttu kui võimalik viia Ukraina juhtimisel läbi rahvusvaheline sõltumatu uurimine.

“Sõltumatu uurimise ja asitõendite kogumise takistamine on lubamatu ning vaid kinnitab Ukraina vastaste süüd. Vähim, mis hukkunute lähedasi nende leinas aitab, on absoluutne sündmuskoha puutumatuse ja hukkunute väärikuse tagamine,” ütles peaminister.

Eesti on omalt poolt valmis saatma oma ekspertide meeskonna, et olla abiks ohvrite tuvastamisel.