President Gloria Macapagal Arroyo käis teisipäeval riigi lõunaosas Leyte provintsis katastroofis enimkannatanud piirkondade olukorraga tutvumas.

Samal ajal toimetavad transpordilennukid toitu, ravimeid, päästevahendeid ja muud hädavajalikku tuhandetele mudalaviinides ja tulvavetes koduta jäänud inimestele.

“Jõulud jäävad paljudel pääste- ja humanitaartöötajetel pidamata, sest nad jätkavad tööd päeval ja ööl,” teatas Arroyo avalduses.

Katastroof tabas kõige rängemalt Leyte provintsi kitsal poolsaarel asuvaid piirkondi, mille on muutnud ohtlikuks ebaseaduslikust metsalangetamisest tekkinud erosioon.

Provintsikuberner Rosette Lerias kuulutas esmaspäeva õhtul välja hädaolukorra.

Neli päev pärast esimesi maalihkeid õnnestus päästetöötajatel viimaks jõuda kõrvaliste mägipiirkondadeni, kus laviinid on terved külad merre pühkinud või koos elanikega enda alla matnud.

“Lehk on väljakannatamatu,” ütles San Francisco linna elanik Rico Maitimi, sellal kui sõdurid ja kohalikud vabatahtlikud moondunud laipu mulla ja rusude alt välja tõid.

Arroyo külastas piirkonda koos USA suursaadiku Francis Ricciardone’iga ning jagas naistele ja lastele Ameerika sõjaväe toidupakke. President lubas, et 2000 kodu kaotanud perekonnale ehitatakse uued majad.

Tänavuse katastroofipiirkonna läheduses sai 1991. aastal taifuunist põhjustatud tohututes üleujutustes surma 5000 inimest.

Ametlikel andmetel on Leyte lõunaosas kindlalt surma saanud 106 ja tänini kaudnud 103 inimest. Ametnike hinnangul ohvrite arv ilmselt tõuseb. Veel 27 inimest on surma saanud Leytega külgneva Mindanao saare põhjatipus.

Tulvaohvritele lisandub ilmselt 68 reisijat ja seitse meeskonnaliiget, kes jäid pühapäeval laevaga kadunuks Filipiinide edelaosa saarestikus.

Sama päeva õhtul korjas üks kaubalaev merest välja 20 inimest. Teisipäevaks oli Malaisia Bangui saarele toimetatud veel viis laevahukust eluga pääsenut. Ülejäänud inimeste ja laeva saatus on seni teadmata.