Välisministri hinnangul näitavad viimaste aastate sündmused, Araabia kevad ning Egiptuses ja Ukrainas toimunu, et demokraatia edu ei saa võtta enesestmõistetavana. "Seetõttu on ka selliste projektide nagu LEND ehk uute demokraatiate toetamise tähtsus tõusnud," lisas Paet.

Välisminister Urmas Paet ja USA riigisekretär Hillary Clinton kuulutasid 2012. aasta juulis Mongoolias Ulanbaatoris välja uute demokraatiate ja nende liidrite nõustamisprojekti LEND (Leaders Engaged in New Democracies). Selle eesmärk on tagada siirderiikide juhtidele kvaliteetne ekspertteave ja nõustamine hea reformikogemusega riikide praktikute poolt. Projekti idee algatas USA välisministeerium, kes tegi Eestile pakkumise olla koos nendega LEND initsiatiivi kaaseestistuja.

"Nüüdseks on tekkinud toimiv võrgustik ning projekt on oma vajalikkust tõestanud," ütles Paet. "Näiteks oleme andnud panuse Tuneesia uue põhiseaduse koostamise nõustamisse," lisas minister.

Paet rõhutas, et Eesti on alati valmis teiste riikidega jagama oma reformi- ja e-riigi kogemust. "Oleme järginud avatud ja läbipaistva valitsemise põhimõtet ning inimestel on olnud võimalus kergesti kätte saada kõrgekvaliteedilisi teenuseid," ütles Paet. "LENDi projektiga saame jagada oma häid kogemusi uute demokraatiatega," lisas ta.

Kohtumisel arutati ka LEND projekti laienemist. "Näeme, et projekt võiks eeskätt laieneda idapartnerluse riikidesse ning Kesk-Aasiasse," ütles Paet. "Oleme valmis toetama näiteks Kõrgõzstani ja Ukrainat, aga ka Malit," sõnas minister.