Eelrand viitas, et kuningakoja mainet on langetanud priiskamine. "Pikaks veninud majanduskriisi taustal on kuningale ette heidetud pillavat eluviisi. Kindlasti andis tema mainele suure hoobi kurikuulus elevandijaht, millel ta käis oma väidetava armukesega," rääkis Eelrand. Jutt käib luksuslikust elevandijahist Aafrikas, mis toimus 2012. aastal ja mille käigus murdis kuningas ka puusa.

Seega on hispaanlased otsusega valdavalt igati rahul. "Paljud edumeelsemad hispaanlased leiavad, et tunneli lõpus paistab praegu valgus. Ka on alustatud esimesi rahvaliikumisi, mis soovivad referendumit Hispaania vabariigiks kuulutamise üle," kirjeldas Eelrand.

Pikka aega oli Juan Carlos I tegelikult rahva hulgas populaarne, tähistas tema trooniletulek 1975. aastal ju diktaator Francisco Franco taandumist. Ebameeldivused seoses kuningaga on Eelrandi sõnul pinnale tulnud alles viimasel ajal.

Varasemast ajast meenutavad hispaanlased aga siiani 2007. aasta Santiago tippkohtumisel juhtunud intsidenti, mille käigus käratas kuningas tänaseks lahkunud Venezuela presidendile Hugo Chávezile: "miks sa ei võiks vait olla?" Kuninga vihastas tõeliselt välja see, kui Chávez endist Hispaania peaministrit José María Aznari fašistiks sõimas ja peetavale diskussioonile pidevalt vahele segas.

"Selle üle olid hispaanlased tõeliselt uhked ja tänavapildis nägi kirjaga "¿Por qué no te callas?" (hispaania keeles "miks sa ei võiks vait olla?" - K.A) T-särke pärast seda üsna sagedasti," meenutas Eelrand.

Troonipärijat austatakse

Kuningakoda on rahvale kinnitanud, et loobumise näol on tegu väga hästi läbi mõeldud otsusega, mille kuningas langetas jaanuaris, pärast oma sünnipäeva. 76-aastase kuninga tervis on pikalt vilets olnud, teda on ka korduvalt opereeritud, mistõttu on ühiskonnas tagasi astumise võimaluse üle spekuleeritud varemgi.

Aga milline on arvamus tema troonipärijast prints Felipest? "Troonipärija ja tema pere maine on kuninga omast kindlasti parem. Felipega ei seondu suuremaid skandaale, ta on pidevas meediapildis ja viimasel ajal asendanudki kuningat esinduskohustuste täitmisel," rääkis Eelrand.

Ta lisas, et rahvale sümpatiseerib endiselt ka kuninganna Sofía, sest armukese-skandaalis peetakse teda kannatajapooleks, pahandusi tal avalikkuse ees tekkinud ei ole ja rahvaga on ta Eelrandi sõnul alati armastusväärselt käitunud.