2011. aastal sõlmitud lepingu järgi, mille väärtus on 1,2 miljardit dollarit, tarnib Prantsusmaa Venemaale kaks Mistral-klassi helikopterikandjat. Esimene peaks üle antama 2014. aasta oktoobris ja teine 2015. aastal, vahendab AFP.

Prantsusmaa ei ole seni allunud survele vastuoluline tehing katkestada, vaatamata protestidele USA ja teiste NATO liitlaste poolt.

„Prantsusmaa ei vaja kindlameelsuse õpetussõnu absoluutselt mitte kelleltki,“ kinnitas Fabius. „Prantsusmaa täidab oma kohust, kas siis Ukraina suhtes või mujal.“

Siiski on Fabiusi sõnul lepingute puhul reegliks, et allkirjastatud lepinguid austatakse.

„Õiguslikult ei ole meil võimalust neid mitte austada,“ lisas Fabius ning selgitas, et Venemaa on juba kokku lepitud tasust üle poole ära maksnud.

Fabiusi sõnul ei ole USA riigisekretär John Kerry ametlikult nõudnud, et Pariis sõjalisest lepingust loobuks, ning ta kordas, et lõplik otsus tehakse oktoobris.

„Sel hetkel vaatame me, milline on selle otsuse õiguslik kontekst,“ ütles Fabius.

Fabius ütles, et laevade müük võidakse hüpoteetiliselt peatada, kui Venemaale kehtestatakse tema tegevuse tõttu Ukrainas, eriti 25. mai valimiste ajal, uued sanktsioonid.

„Kui takistamine muudab valimised võimatuks, sel hetkel kaalume me kõrgema taseme (sanktsioone), mis võivad selgelt puudutada mitmeid teemasid – energiateemat, rahandusteemat või riigikaitseteemat,“ ütles Fabius.