"Ajutine valitsus, mis astub ametisse üheteistkümneks kuuks, on asunud looma uusi ministrikohti ja tõstma hüppeliselt riigi kulutusi," kommenteeris IRLi liige Parts uut võimuliitu. "Ametikohtade juurde tekitamine viitab sisulise poliitika puudusele, sest ühtegi sisulist reformi pole kokku suudetud leppida. See meenutab Bruno Sauli aegseid käike. IRL soovis teha reforme, halduskorralduses ja hariduses, kuid uus koalitsioon on valinud kulude kasvatamise tee," sõnas Parts.

Sellele, et tegu on vasakpöördega, viitab Partsi sõnul ka see, et loobutud on senisest konservatiivsest rahanduspoliitikast. "Kavandatud tuluettepanekud näivad segased ega lahenda pikaajalisi probleeme. Tundub, et ajutine valitsus läheb kavandatud reservide kallale. Eesti majanduskasv on pidurdunud, kuid otsuseid tehakse nagu elaksime majandusbuumis."

Selline pidu lõppeb pikemas vaates kärbetega, ennustab Parts. IRL-il on hea meel selle üle, et lastetoetused tõusevad, lisas viimaseid päevi ministritoolil istuv Parts.

Uues valitsusliidus on Reformierakonnal peaministri, välisministri, siseministri, rahandusministri, tervise- ja tööministri, keskkonnaministri, väliskaubandus- ja ettevõtlusministri ning kultuuriministriportfellid. Sotsiaaldemokraatlikul erakonnal on uues koalitsioonis kaitseministri, sotsiaalhoolekande, majandus- ja taristuministri, haridus- ja teadusministri, põllumajandusministri ja justiitsministri portfellid ning riigikogu esimehe ametikoht.

Uus valitsuskoalitsioon vähendab tööjõumakse, sh langetab tulumaksu 20 protsendile, suurendab tulumaksuvaba miinimumi 154 euroni ja toetab töötuskindlustuse määra vähenemist 0,6 protsendi võrra. Lastetoetused tõusevad esimesele ja teisele lapsele 45 euroni ja vajaduspõhiselt veel 45 eurot lisaks. Kolmanda lapse toetus tõuseb 76,7 eurolt 100 euroni. Kaitsekulud tagatakse vähemalt 2% SKTst.