"Selliseid operatsioone ei saa teha iga päeva või iga kuu, sest kui kõik pealtkuulatud kõned tehakse avalikuks, on luureriigi võimekus kõigile teada," rääkis Rahumägi Delfile.

Antud juhul on Rahumägi sõnul tegemist erakordse olukorraga Euroopas, kus üks riik – Ukraina - on teelahkmel, kas kalduda itta või minna läände, ning seoses sellega kasutatakse selliseid meetodeid, mida üldjuhul ükski eriteenistus ei kasuta. "Need on ikkagi väga erakordsed juhud, kui ühe või teise protsessi mõjutamiseks kasutatakse otsust kõne salvestus avalikustada," ütles Rahumägi.

Vene propaganda

Rahumägi ei usu, et kunagi välja tuleb, kes konkreetselt pealt kuulas, kuid konkreetne sündmus oli vaja panna konteksti.

Rahumägi sõnul pole mingit kahtlust, et tegemist on Vene riigi propagandasõjaga. "Venelased üritavad selgelt mõjutada oma suhtekorralduspiirkonnas olevaid inimesi ja demonstreerida, nagu lääne poliitikud üritaksid asju oma kasuks kallutada," rääkis Rahumägi. "Soovitakse kompromiteerida olemasolevat koalitsiooni Ukrainas."

Rahumägi sõnul pole küsimus mitte selles, et Urmas Paeti vestlust Catherine Ashtoniga on pealt kuulatud ja see internetti lekitatud, vaid selles, et konkreetses dialoogis oli just see episood, mida oli vaja esitada.

Rahumägi ei arva, et kõiki Eesti poliitikuid kogu aeg pealt kuulatakse. "Pealtkuulamise vajadus tekib mingi konkreetse infovajadusega," lausus ta. "Suured riigid kasutavad kogu oma võimekust, et teada saada, mis toimub või toimuma hakata."

Vahet pole, mis telefoniga rääkida

Turvaeksperdi sõnul pole tähtsust, millise telefoniga inimene räägib, sest iga konkreetse seadme suhtes on võimalik kasutada pealtkuulamisvahendeid. "Võib-olla on see läbi keskjaama tehtud ja siis pole telefonivahetusel mõtet," ütles Rahumägi vastuseks küsimusele, kas välisminister peaks telefoni välja vahetama. "Üldprintsiip on, et see, mis on olmes kasutusel, on ebaturvaline," lausus Rahumägi.

Rahumägi sõnul on elu väga dünaamiline ja kiire ning ei ole võimalik suruda kogu maailma krüpteeritud valemite alla. Pigem on tema sõnul küsimus selles, et telefoni teel räägitakse seda, mis ei ole väga sensitiivne ja need jutud, mis on, räägitakse elektroonilistest seadmetest väga kaugele hoides.

"Tänases maailmas peame arvestama, et pealtkuulamine ei ole selline nagu me mäletame 1990-ndatest," kõneles Rahumägi. "Tehnoloogia on arenenud meeletu kiirusega ja meil kõigil on kasutusel selline andmeside, mida me poleks kunagi ette kujutanudki. See kõik on olme, aga riikidel on need võimalused kümneid kui mitte sadu kordi suuremad."