Nimelt on IRL soovitanud Ukraina kriisile viidates peaminister Andrus Ansipil oodata tagasiastumisavalduse esitamisega, tõenäoliselt kartes, et Siim Kallas teeb uue valitsuskoalitsiooni sotsiaaldemokraatidega. Poliitilisele mõjutamisele viitas ka Ansip ise.

"Siim Kallase allkirjad Eesti Panga garantiikirjadel vajavad väga üksikasjalikke selgitusi ja seda vaatamata sellele, et tegu on paarikümne aastase ajalooga. Nende kohustuste aegumistähtajaks oli dateeritud alles 2004. aasta detsember, mistõttu võib ka ehk ka uurimisasutustel olla põhjust tunda asja vastu huvi. See on muidugi küsimus nendele ja eeldab juriidilist analüüsi," kommenteers Anvelt.

"100 miljonit dollarit on niivõrd suur summa, mille garanteerimise üksikasjad ei saa unustuses olla, isegi kui nad olid heausksed," lisas Anvelt.

"Samas ei saa kuidagi jääda ükskõikseks kirjade ilmsiks tuleku ajastuse küsimuses. Viimastel päevadel on proovitud Ansipi lahkumispalve peatamiseks võtta ette igasuguseid samme, sealhulgas ka välispoliitiliselt. Need tänast peaministrit ei peatanud. On päris ebameeldiv kui Eesti sisepoliitikas võetakse tarvitusele šantaaž ja kompromiteerimine. Pidevalt idanaabrit kritiseerides ei tohiks ise samade meetoditega võimu kindlustada. Nii, et selgust tahaks paljudes asjades," viitas Anvelt üsna konkreetselt IRLile.

Tänane Päevaleht kirjutas, kuidas Kallas väljastas 20 aasta eest rohkem kui miljardi krooni väärtuses Eesti Panga garantiisid. Hiigelsumma pangalt välja nõudmine oleks noore majandusele suureks ohuks olnud. Samuti tõi leht välja selle, et ehkki pangagarantiid kehtisid kuni 2004. aastani, ei leia panga raamatupidamisest nende kohta ainsatki märki.

Kallas ise tunnistas intervjuus Päevalehele, et investeerimisskeemidega Eesti Pangas 1990-ndatel tegeleti seetõttu, et taheti riigile raha teenida