Coffey kirjutas Heritage Fondi kodulehel, et USA peaks kaasama Balti riikide miinitõrjelaevu Pärsia lahe julgeolekuoperatsioonil Combined Task Force-52, kuna just Eestil, Lätil ja Leedul on rahvusvahelise kaitsealase koostöö kogemus Afganistanist ja Iraagist ning mereväel võimekus sellisel operatsioonil oselada, kirjutab BNS.

"USA ja Ühendkuningriik on meie jaoks väga olulised strateegilised liitlased, kellega oleme Afganistanis juba pea kümme aastat ühist asja ajanud. Afganistani missiooni lõppedes soovime me säilitada senist tihedat sõjalist koostööd nende riikidega, mistõttu otsime uusi võimalusi, kuidas saaksime ühiselt panustada mitte ainult julgeoleku tarbimisse, vaid ka selle tootmisesse," ütles Eesti kaitseminister Reinsalu reedel BNS-ile. "Seetõttu pean Eesti võimalikku panustamist miinitõrjeoperatsioonile Pärsia lahel koos USA ja Ühendkuningriigiga Eesti julgeoleku seisukohalt väga kasulikuks ja perspektiivseks ettevõtmiseks. Olen seda teemat isiklikult arutanud ka USA kaitseministri Chuck Hageliga, kui jaanuaris Washingtoni külastasin," lisas ta.

Reinsalu sõnul otsustab Eesti kaitseväelaste osalemise rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel parlament.

"Hetkel on võimaliku (Pärsia lahe - BNS) missiooni algusest veel vara rääkida. Küll aga on kaitseministeeriumi ja kaitseväe ülesandeks analüüsida pidevalt maailma julgeolekukeskkonna arenguid ja koostöökohti liitlastega ning miinitõrjealane koostöö Pärsia lahel on siin üks võimalustest," sõnas Reinsalu. "Meie kolm miinitõrjelaeva koos toetuslaevade ning professionaalse miinituukrite üksusega on ennast tõestanud NATO miinitõrjegrupis, suurtel miinitõrjeoperatsioonidel Läänemerel ja mitmetel rahvusvahelistel õppustel, kus nad on pälvinud liitlaste tunnustuse," lisas minister.

Lisaks kaitsealase koostöö tihendamisele USA ja Ühendkuningriigiga on Eesti huvitatud ka Pärsia lahe kaubateede lahti hoidmisest, mis on tähtis kogu maailma majandusele, sõnas minister. "Samuti oleks see meie mereväele võimalus teenida koos maailma parimate miinitõrjujatega ja saada väärtuslikke kogemusi," ütles Reinsalu BNS-ile.

Luke Coffey kutsus oma kirjutises USA-d üles kaasama Balti riikide laevastikke Pärsia lahe missioonil, tuues esile nende koostöövõime liitlastega ja oskused.