„Peaministrite vahel valitses täielik üksmeel selles osas, et ühisettevõte Rail Balticu ehitamiseks tuleb asutada nii pea kui võimalik. Selles küsimuses mingisuguseid erimeelsusi ei olnud,“ nentis peaminister Andrus Ansip kohtumisejärgsel pressikonverentsil.

Samas pidi ta möönma , et leedukad peavad kiirelt otsustama, kas Rail Balticut tahetakse näha läbimas Kaunast või Vilniust.

„Vilniuse liitmine Rail Balticuga Leedu ja Euroopa Komisjoni vaheliste läbirääkimiste objekt. Leedulased pakkusid alguses Rail Balticu esialgsesse projekti Kaunase, kuid nüüd on seisukohad muutunud,“ rääkis Ansip.

„Leedulased peavad tegema Euroopa Komisjoniga tasuvusuuringud ja kui need on valmis, siis on võimalik otsustada, kumb linn Rail Balticu trassile jäävana on kasulikum kogu projekti jaoks,“ lisas ta.

„Eestil kindlasti ei ole siin mingisuguseid oma eelistusi, see on leedukate otsustada, kas selleks linnaks (millest Rail Baltic läbi läheb - toim) saab Kaunas või Vilnius,“ rõhutas Ansip.

Täna samuti Eestis viibinud Poola peaminister Donald Tusk kinnitas Ansipi sõnul seda, et kui Balti riigid teevad oma osa, siis Poola teeb ära oma osa.

„Kokkuvõttes võib öelda, et trassi arendamisel püsime graafikus, kuid meil on väga kiire rahataotlus euroopa ühendamise rahastusse tuleb esitada käesoleva aasta maiks. Ja kui me esimesse vooru oma taotlusega ei pääse, siis tõenäosus, et projekt saab rahastatud, muutub mitme suurusjärgu võrra väiksemaks,“ rääkis Ansip.