Hiljuti IRList välja astunud VIKi esimees Andres Herkel teatas esmaspäeval, et tegutseb aktiivselt uue erakonna loomise nimel. VIK ise uus erakond poleks, suurem osa VIKi liikmeid on valmis osalema uue partei loomisel.

Eesti Panga nõukogu eelmine esimees Jaan Männik teatas juba eelmisel kevadel, et kui Reformierakond ja IRL ei suuda ennast reformida, tuleb alustada uue partei tegemist.

Männik lubas otsuse teha peale kohalikke valimisi. Täna ütles Männik, et pole mõtet teha liiga palju omavahel konkureerivaid erakondasid, mistõttu tema on valmis ühinema Herkeli meeskonnaga, kui tekib miski, millega on võimalik ühineda, sest praegu pole isegi uut erakonda alustavat MTÜd.

Uue partei loomist on kaaluda lubanud ka Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland, kes pole seni aga soovinud sellest lähemalt rääkida, sest pole midagi konkreetset, millest rääkida.

Männik lausus, et on olnud Ojulandiga kontaktis, aga erilist koostöö kohta ta ei näinud, sest Ojuland on tema sõnul huvitatud pigem maikuus toimuvatest Euroopa Parlamendi valimistest, sellal kui Männikut huvitab rohkem riigikogu valimistel osalemine.

Novembri lõpus selgus, et Tartu Ülikooli emeriitprofessor Raik-Hiio Mikelsaar kogub toetust Rahvaalgatuspartei loomiseks. Mikelsaar lausus täna, et edukalt on käivitunud rahvaalgatuslist, kus toimub väga elav ja mitmekülgne arutelu, näiteks on viimasel ajal kirjutatud palju Rail Balticust.

Eile käisid Mikelsaare juures Mart ja Martin Helme ning Alar Ehala Eesti Konservatiivsest Rahvaerakonnast (EKRE). Erinevalt mitmest teisest väikesest jõust on endise Rahvaliidu nimemuutuse tagajärel tekkinud EKRE erakonnana arvel, aga kohalikel valimistel ei õnnestunud neil suuremates linnades volikogudesse valituks osutuda ning riigikogu valimiste kontekstis kõigub nende toetus 2-3 protsendi kandis.

ERKE toetab samuti Mikelsaarele tähtsat rahvaalgatuse mõtet, aga Mikelsaar leidis, et EKRE peaks oma nime muutma Rahvaalgatusparteiks. Helmed sellega nõus ei olnud ja tänaseks oli Mikelsaar vaikselt leppimas, et esialgu võib EKRE oma nime säilitada. Siiski leidis Mikelsaar, et EKRE nimes olev sõna "konservatiivne" viitab säilitamisele ja on rahvaalgatuse ideele risti vastupidine.

Männik teadis rääkida, et lisaks teadaolevatele uue partei loomisele mõtlevatele gruppidele on veel vähemalt 2-3 uue erakonna loomisest huvitatud inimest või gruppi. Ta ei soovinud neist lähemalt rääkida, sest ei pidanud oma ülesandeks nende kõneisikuks olla.