Jaama ametnikud ütlesid, et tehniline probleem reguleeriva vardaga oli tõenäoliselt valehäire, kuid kriitikud kasutasid uut võimalust väitmaks, et Temelin töötab läbiproovimata tehnoloogial ning pole seega ohutu.

Temelini tuumajaam põhines nõukogudeaegsel projektil, mida hiljem kaasajastati Lääne ohutusstandardite järgi.

Probleem, mis oli 55. väljalülituseks alates jaama testimiste algusest umbes kolm aastat tagasi, juhtus vaid mõni päev pärast seda, kui asetööstusminister Martin Pecina ütles Reutersile, et tema juhitud ametkonna väljatöötatud uus pikaajaline energiaplaan näeb ette uute reaktorite ehitamist. Praha plaanib veel kahe 600 megavatise reaktori ehitamist Temelini tuumajaama, et rahuldada tulevast energiavajadust.

“See tundub olema tarkvara probleem ning see on mõistetav, selleks testid toimuvad,” ütles Jan Haverkamp keskkonnakaitse organisatsiooni Greenpeace Tšehhi esindusest. “Kuid see on jälle reaktori peatamine ja see ei ole reaktorile hea. Meil on endiselt palju muresid seoses Temelini ja tema ohutusega.”

Riiklik tuumajaama operaatorfirma CEZ teatas avalduses, et probleem oli 1000 megavatise reaktori reguleervarrastes. Bloki energiatoodang oli kohaliku aja järgi kell 8.30 null.

CEZ opereerib ühtekokku kuut reaktorit, neist neli on 440 megavatised ning asuvad Dukovany tuumajaamas.

“See ei olnud eriolukord,” kinnitas Temelini esindaja Milan Nebesar Reutersile. “Me uurime, mis selle põhjustas ning kui probleem leitakse, võib ahelreaktsiooni käivitamiseks ja reaktori täisvõimsusel töölehakkamiseks kuluda ainult mõni tund.”

Vahejuhtumi ajal ei toimunud tuumamaterjalide lekkimist.

CEZ ütles, et esimene, samuti 1000 megavatine reaktor, jätkas 100 protsendiliselt energia tootmist.