„Praeguseks saab juba hakata tegema 2013. aastast kokkuvõtteid ning võib öelda, et aasta kokkuvõttes on registreeritud kuritegevus võrreldes 2012. aastaga vähenemas umbes 5 protsendi võrra. Kui aasta esimesel kahel kuul püsis kuritegevus samal tasemel 2012. aastaga, siis edaspidi on kuritegevuse langustrend jäänud vahemikku 3-5 protsenti,“ ütles justiitsminister Hanno Pevkur.

Kõige levinum ehk varavastane kuritegevus on vähenenud 9 protsendi, sealhulgas varguste arv 12 protsenti. Kelmusi on registreeritud 28 protsendi võrra rohkem, kusjuures kasvu taga on eelkõige telefonide väljapetmised ja internetipettused (nt jäetakse ostjale kaup kätte toimetamata). Nende kuritegude registreerimine vähenes järsult 2011. aastal ning neid on ka praegu vähem kui 2009. ja 2010. aastal.

Isikuvastaste kuritegude arv on suurenenud 3 protsendi võrra ning seda eelkõige kergemate vägivallakuritegude arvelt. Kehalise väärkohtlemise juhtumite registreerimine on kasvanud 4 protsenti ning ähvardamiste registreerimine 2 protsenti. Raskeid isikuvastaseid kuritegusid registreeriti 11 kuuga 55 (45 tapmist ja 10 mõrva) ehk 19 võrra vähem kui eelmisel aastal sama ajaga. Tapmiste tase Eestis on taasiseseisvumisaja madalaimal tasemel.

Suurima kasvuga kuriteoliikide hulka kuulub narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslik käitlemine, mida on mullusest 93 juhtumi ehk 14 protsenti rohkem. Kõige jõudsamalt vähenenud kuriteoliikidest võib mainida omavolilist sissetungi (264 juhtumit ehk 15 protsenti vähem) ja avaliku korra rasket rikkumist (83 juhtumit ehk 33 protsenti vähem).