„Liberaalsest Reformierakonnast, majandusmudelist, isikuvabadustest Eestis on Eesti riik ja rahvas väga palju võitnud. Liberaalsele maailmavaatele on oma koht Eestis olemas ka väga-väga kauges tulevikus,“ sõnas Ansip Delfile.

Põlvkondlikku lõhet ja probleeme peaminister oma erakonnas ei näe: „See on pahatahtlik väljamõeldis. Reformierakonnas ei ole mitte mingisuguseid lõhesid, ammugi mitte põlvkondlikke. Ajad muutuvad, avalikkuse ootused muutuvad. Erakonnad peavad nende ootustega kohanema. Aga see kohanemine ei saa olla erakonna aadetest või ideaalidest loobumise hinnaga. Neid, kes on valmis võtma süldina iga anuma kuju, üldiselt ei hinnata,“ sõnas peaminister.

Tänase kokkusaamise põhipunkte oli äsja toimunud valimiste tulemuste analüüsimine. „Kohalike valimistega on nii, et need olid läbi ajaloo paremuselt teised kohalikud valimised Reformierakonna jaoks. 2009. aasta valimised olid läbi aegade kõige edukamad kohalikud valimised. Vaadates neid valimisi ja kohalikke koalitsioone, siis selgub, et kohalikul tasandil on kõige rohkem linnapeade, vallavanemate või siis volikogude esimeeste kohti Reformierakonnal. Kui jätame kõrvale valimisliidud muidugi, nemad on kõige edukamad olnud,“ tegi Ansip kokkuvõtte valimistest.

Kultuuriministri kandidaatide pärast muret pole

Riigikogu valimiste poole liigub Reformierakond küllaltki optimistlikult. „Me läheme oma kindla maailmavaatega, selle sõnumiga nii riigikogu valimistele kui ka europarlamendi valimistele. Kavatseme jätkata valitsuses väga selgete maailmavaateliste seisukohtadega. Viimastel riigikogu valimistel lubasime hoida riigi rahanduse korras ja valijad hindasid riigi rahandust tol hetkel niivõrd oluliseks, et Reformierakond, lubamata mingeid tasuta asju, võitis. Reformierakond ei hakka kindlasti lubama igale tasuta ühistranspordi kasutajale bussist väljudes tasuta mikrolaineahju,“ naljatas peaminister.

Tulles järgmisel nädalal toimuva kultuuriministri tagasiastumise juurde, avaldab Ansip, et tal on mõttes mitu kandidaati kultuuriministri kohale.

„Pole põhjust liigselt muretseda selle pärast. Rein Lang on olnud väga hea kultuuriminister. Järgmisel aastal ka kultuuriministeeriumi eelarve kasvab võrreldes teiste ministeeriumidega kõige kiiremini. Langi juhtimisel on koostatud uued kultuuripoliitika alused. Kujunenud õhkkonnas ta ei pea võimalikuks enam jätkata, aga ta jääb parlamendipoliitikasse. Kindlasti on ka uuel kultuuriministril temast tuge,“ kinnitab Ansip.