"Teisisõnu need, keda Eesti riik kõige enam otsustama vajaks. Just seetõttu on riigimehelik ja vastutustundlik hoida poliitika sellisena, et arukad inimesed kohe tahaksid tulla ja ka ise otsustajatega liituda," sõnas Pakosta Delfile. "Niikuinii kaasnevad poliitikaga avalik tähelepanu ka su eraeluliste tegemiste üle, hurjutused ja etteheited asjade eest, millega sa ise üldse seotud pole, ent need on demokraatia paratamatud osad."

"Öid järjest, kuid see-eest mõttetult üleval passida on avaliku huvita, lihtsa riigimehelikkusega ärahoitav, demokraatiakauge tegevus. Samal ajal on väga oluline, et poliitilisi otsuseid tegema tuleks üha uued ja uued just nimelt targad, intelligentsed, tundlikud, suure empaatiavõimega ja aktiivse kuulamisoskusega inimesed, kes suudaksid paljude erihuvide vahel otsustades langetada neid kõige õigemaid ja kõige paremaid otsuseid."


Kui neile pakkuda sellist ööistungite palagani, nagu praegu käib, siis miks peaks üks normaalne inimene sellist sõna otseses mõttes totrust mitu ööpäeva kaasa tegema, on Pakosta pahane. "Ärge palun valesti aru saage, tegu pole virisemisega, töö on tubane ja mitte eriti kontimurdev, aga ikkagi jokitamiste ja skeemitamiste tõttu kaugel igasugusest mõistlikkusest. Öövalveid teevad arstid, õed, päästetöötajad, politseinikud, väga rasketel missioonidel on meie sõjaväelasi. See kõik on väga tänuväärne, päris töö, mis päriselt aitab teisi inimesi. Aga tsirkus rahva raha eest pole seda mitte, ja ei aita ka mitte kedagi. Karta on, et peletab mitmeidki normaalseid inimesi riikluse edendamisest eemale."

Muidugi pole mitmeööpäevased istungid ainus süüdlane, miks nii paljud toredad inimesed keelduvad poliitikas aktiivselt osalemisest, tegemist on ühe klaasiga mosaiigis, mis on, tõsi, üsna tervistkahjustav, ütles Pakosta. "Et otsuselangetajad oleks meie parimad tütred ja pojad, tuleb demokraatiat ennast ohustamata hoiduda laustsirkuse korraldamisest. Täiesti võimalik on korraldada ka täiesti normaalseid koosolekuid!"

Pakosta sõnul on tal piinlik igasuguse tsirkuse pärast, mis arukaid inimesi eemale peletab. "Riigikogus on terve rida väga arukaid inimesi, kellel on samuti piinlik, neid on isegi sotside hulgas. Kannatajaks on lõpuks iga inimene, kes oleks võinud saada paremaid otsuseid, aga sai selle asemel piinlikud 4020 minutit (67 tundi ehk 402 muudatusettepanekut korrutatud kümneminutiliste vaheaegadega) täiesti asjatult raisatud aega Eesti Vabariigi esinduskogu töös."