Ma ei soovi spekuleerida, miks Terviseameti töötervishoiu büroo juhataja dr Mari Järvelaid ravikanepi kohta luuletab, aga MTÜ Ravikanep juhatuse liikmena tunnen kohustust hiljuti portaalis Tarbija24 ilmunud artiklis "Eesti arstid ei pea ravikanepit vajalikuks" talle omistatud väited kummutada.

Juba artikli pealkiri eksitab. Artikkel ei sedasta, mida arvavad kannabinoidravist Eesti arstid, kuna küsitletakse vaid dr Järvelaidu.

Mari Järvelaid arvab, et seni pole ravikanepit taotletud sellepärast, et kanep hirmutab patsiente. Samuti polevat tõestatud, et kanep leevendaks valu tavaravimeist tõhusamalt. Kanepi mõjusid uurinud spetsialistina peaks dr Järvelaid teadma, et need väited ei pea vett.

MTÜ-le Ravikanep on oma kogemusi kirjeldanud mitu patsienti. Kanepist kui ravimist saavad nad tõesti aimu pigem tuttavatelt ja internetist kui arstidelt. Paljud, kes on kanepit pruukinud haiguse sümptomite leevendamiseks, leiavad, et see mõjub kiiremini ja tõhusamalt kui tavaravimid, tekitades vähem soovimatuid kõrvalnähte. Kuna kannabinoidsüsteem juhib põletikulisi protsesse, on loogiline, et kanepi mõjuained nagu tetrahüdrokannabinool (THC) ja kannabidiool (CBD) leevendavad põletikke ja valusid.

Arstid kahtlemata teavad seda — on ju ka paratsetamooli toime aluseks kannabinoidiretseptorite valikuline mõjutamine. Samuti moduleerib endokannabinoidsüsteemi ja leevendab valusid nõelravi. Paraku on mõlemal soovimatuid kõrvalnähte ja need ei sobi igaühele.

Kannabinoidid tõesti ei tõrju valu sarnaselt kangetele valuvaigistitele; kanepi valuvaigistav toime on teistsugune. Kanep n-ö juhib patsiendi tähelepanu valult kõrvale, lubades tal keskenduda muule — liikuda, töötada ja puhata nagu normaalne inimene. Kanepi soovimatud kõrvalmõjud pole võrreldavad vaevustega, mida põhjustab opioidide pikaajaline pruukimine.

Dr Järvelaid arvab, et kanepit pruugitakse tuju tõstmiseks. Raviotstarbelisel kasutamisel on see pigem meeldiv kõrvalnäht. Tõsistel haigetel ei pruugi ravikanepi psühhotroopne toime avaldudagi.

USA tuntuim kanepipatsient Irvin Rosenfeld, kellele valitsus eraldab juba 30 aastat iga 25 päeva tagant 300 kanepisigaretti, kinnitab, et "kaifi" ta kanepist ei saa. Ürt vaid leevendab valusid, põletikke ja lihasjäikust ning pärsib luukasvajate vohamist. Enne kannabinoidravi oli hr Rosenfeld ratastooli aheldatud invaliid. Kannabinoidravi võimaldab tal elada pereelu, teha vastutusrikast tööd, õpetada puuetega lapsi ja kirjutada raamatuid. Teadus ei tunne teisi ravimeid peale kanepi mõjuainete, mis pakuks hr Rosenfeldi saatusekaaslastele samu hüvesid.

Dr Järvelaiu andmed kanepi mõjude kohta meenutavad väljamõeldisi uimastisõja algusaegadest: kanepi mõju kogev isik vadistavat, ilma et talle vestluskaaslast vaja oleks; tal tekkivat ohjeldamatu söögiisu; midagi talle meelde ei jäävat ning rõõmule järgnevat tuimus ja tusk.

Veendumaks, et need väited on jaburad ja asjassepuutumatud, ei pea olema üks kümnetest tuhandetest kanepit pruukinud Eesti koolilastest — iga terve inimene võib kannabinoidiretseptoreid aktiveerida, tehes veidi aeroobset treeningut. Sörkjooks, mis higi välja võtab, tekitab spordieufooriat, mis on kanepiuimast sisuliselt eristamatu, nagu virgatsaine anandamiidi ehitus on kannabinoidiretseptorite jaoks eristamatu THC-st.

Spordikaifi kogenu teab, et kannabinoidid annavad tõesti hea isu — sellel rajaneb kanepi südamepöörituse-vastane toime, mis aitab HIV- ja vähipatsiente, kellel rohud muidu sees ei püsi.

Kannabinoidid mõjutavad lühimälu, kuid väita, et mälu kanepikogemuse ajal toimunust "eriti palju ei salvesta", on liialdus. Mõjujärgne masendus ja apaatia iseloomustavad küll erguteid ja alkoholi, mitte aga kanepit.

Kanepit küsivad dr Järvalaiu osutusel vaid patsiendid, kes on seda varem tarvitanud. Väide tundub usutav — arstid ju kanepi ravimõjudest ei räägi, mistõttu teadlikuimad haiged ongi need, kellel kanepikogemus juba olemas.

Eakamate hulgas on selliseid inimesi vähem, millest on kahju, kuna väärika eaga kaasnevate vaevuste — närvi- ja lihasvalude, diabeedi, unetuse, muude ravimite kõrvalnähtude jne — vastu on kanepist abi.

Väide, et kanepitarbijaid ohustab risttolerantsus opioididega, on tegelikkusega räiges vastuolus. Raske on uskuda, et kanepist uurimustöö kirjutanud arst ei tea, et kanepi lisamine opioidikuurile aitab valusid väiksemate opioidikoguste juures leevendada tõhusamalt.

Paljud patsiendid, keda meditsiin pole aidata suutnud, loodavad abi ravikanepist. Tundub ebaõiglane, et nad peavad kannatama, kuna mõne fakte väänava arsti arust pole nende tervise ega inimväärikuse alalhoidmine vajalik.

Artikli täisversiooni saab lugeda MTÜ Ravikanep kodulehel aadressil www.ravikanep.ee.