Kõik liiklusõnnetused juhtusid kas hommikusel ajal, kui veel ei olnud valgeks läinud või siis õhtusel, kui aastaaega arvestades, on varakult pimedaks läinud. Lisaks hämarusele ja pimedusele mängivad hetkel suurt rolli kiirelt muutuvad ilmastikuolud. Eriliselt muudab liiklemistingimusi halvemaks vihm, lörts ja lumi, mis muudavad tee libedaks ja vähendavad nähtavust.

Lääne prefektuuri liiklusjärelvalvetalituse juht Sander Peremees palub nii jalakäijatelt kui ka sõidukijuhtidelt sügis-talvisel liiklemisel suuremat tähelepanu. Peremees toob olukorra näitlikustamiseks võrdluse, et nii nagu me kõik vahetame sügise tulles suvised riided soojemate vastu, lühikesed püksid pikkade vastu, peaksime me kõik kohandama oma käitumise liikluses hooajale vastavaks.

„Enne liiklusesse minemist on vaja kontrollida oma sõiduki tehnilist seisukorda - kas tuled on korras ja õigesti reguleeritud, kas aknaklaasid on läbipaistvad ja puhtad, kas rehvid vastavad nõuetele, kas pidurid on töökorras. Pimeda ajal tuleb oma sõidukiirus kohandada liiklusoludele ja kasutatavatele tuledele vastavaks. Reguleerimata ülekäigurajale lähenedes peab juht vähendama kiirust, et mitte ohustada jalakäijat, kes on astunud või astumas ülekäigurajale. Jalakäijana tuleb jälgida, et oleksime halva nähtavuse korral teistele nähtav, kanda helkurit või helkurvesti. Paha ei tee lisavalgustus näiteks taskulambi näol “ loetleb Peremees turvalise liiklemise põhialuseid.

„Samas ei tohi arvata, et ainult need tõed muudavadki liikluse turvaliseks. Niinimetatud tehnilisele valmisolekule lisaks peame me läbi mõtlema ka oma tegevused autojuhina, jalakäijana, ratturina. Olema hoolivad ja rõhutan veelkord - tähelepanelikud,“ lisas Peremees.

4. novembril kella 19.17 ajal juhtus liiklusõnnetus Pärnus Supeluse tänaval, kus sõiduauto, mida juhtis 45-aastane mees, sõitis ülekäigurajal otsa sõiduteed ületanud 79-aastasele naisele. Jalakäijal puudus helkur.

5. novembril kella 7.35 ajal juhtus liiklusõnnetus Pärnus Karja ja Suure-Sepa tänava ristmikul, kus ülekäigurajal sõiduteed ületanud jalakäija, 68-aastane naine sai löögi sõiduautolt, mida juhtis 79-aastane mees. Helkuri kasutamine on selgitamisel.

6. novembril kella 17.15 ajal juhtus liiklusõnnetus Pärnumaal Halinga vallas Tallinn-Pärnu-Ikla maantee 103. kilomeetril, kus sõiduautolt, mida juhtis 44-aastane mees, sai löögi 8-aastane laps. Liiklusõnnetuse kõik asjaolud on selgitamisel, aga tõenäoliselt kandis laps helkurit.

6. novembril kella 18.19 ajal juhtus liiklusõnnetus Läänemaal Ridala vallas Uuemõisa alevikus Tallinna maanteel, kus reguleerimata ülekäigurajal sõiduteed ületanud jalakäija, 58-aastane mees, sai löögi sõiduautolt, mida juhtis 75-aastane mees. Liikleja riietel olid helkurribad.

6. novembril kella 18.50 ajal juhtus liiklusõnnetus Saaremaal Kaarma vallas Upa–Leisi maantee 1. kilomeetril, kus seni kindlakstegemata jalgrattur sõitis otsa teeserval viibinud jalakäijale ning lahkus Leisi suunas. 58-aastane mees toimetati Kuressaare Haiglasse. Liikleja riided olid varustatud helkurribadega.