Islami Magrebi Al-Qaida röövis Pierre Legrand'i, Daniel Larribe'i, Thierry Doli ja Marc Féret' 2010. aasta septembris Arlitis Nigeris. Mehed töötasid seal Prantsusmaa tuumaenergiafirma Areva ja ehitusfirma Vinci tütarettevõtte heaks, vahendab Reuters.

Pantvangide vabastamise tingimused ei ole teada, kuid teisipäeval Nigeri pealinna Niameysse mehi koju viima saabunud Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius eitas igasugust lunaraha maksmist.

Kohaliku ametniku teatel juhtis viimase aasta jooksul läbirääkimisi pantvangide vabastamiseks Nigeri endine minister Mohamed Akotey, kes on olnud ka Areva poolt Põhja-Nigerisse rajatava uue kaevanduse Imourareni juhatuse esimees.

Regionaalne nädalaleht Jeune Afrique teatas kõrgetasemelistele Nigeri allikatele viidates, et Akotey ja Nigeri luureteenistuste juht lendasid teisipäeval helikopteriga Põhja-Malisse, olles enne saanud pantvangivõtjatelt rohelise tule.

„(See on olnud) kolm aastat kannatusi nende kodanike jaoks, keda vangistajad on kinni hoidnud ilma süümepiinadeta, ja kolm aastat kannatusi perekondade jaoks, kes on elanud läbi põrgu ja on täna kergendatud,“ ütles Slovakkias visiidil viibiv Prantsusmaa president François Hollande spetsiaalselt kokku kutsutud pressikonverentsil.

Nähtavalt väsinud, rohelistesse tuareegi rõivastesse ja sinisesse turbanisse riietunud ja pika habemega, kuid naeratav Thierry Dol ütles, et kolm aastat vangistust on olnud äärmiselt keerulised.

„See on elu katsumus,“ ütles Dol Niamey lennuväljal ajakirjanikele.

Hollande tänas Nigeri presidenti Mohamadou Issoufoud, kelle saavutus Hollande'i sõnul pantvangide vabastamine oli.

„Nad olid Põhja-Malis ja meil õnnestus nad tagasi Nigerisse tuua,“ ütles Issoufou.

Pantvangide vabastamine on Hollande'i jaoks väga hea uudis vaid päev pärast seda, kui arvamusküsitlus näitas, et temast on saanud kõige ebapopulaarsem president aja jooksul, kui seda mõõdetud on. Sotsialistide juhile heidatakse ette maksude tõusu, tööpuudust ja skandaale immigratsioonipoliitika ümber.

Vabastatud pantvangid peaksid jõudma Pariisi kolmapäeva hommikul.

„President ütles meile, et nad on hea tervise juures,“ ütles Legrand'i vanaisa René Robert. „Ma pole kunagi kahelnud, et Pierre vastu peab, aga me ei teadnud, kui kaua see võib kesta, ning on tõsi, et mingil hetkel oleks ta võinud järele anda.“

Mingeid uudiseid ei ole kolme ülejäänud mehe, rootslase, hollandlase ja lõuna-aafriklase kohta, keda Islami Magrebi Al-Qaida endiselt pantvangis hoiab. Pantvangis on lisaks sellele veel kaks prantslast, kes rööviti Malis.

Mujal on pantvangis veel viis Prantsusmaa kodanikku – üks Nigeerias ja neli Süürias.

Hollande on öelnud, et Pariis on lõpetanud pantvangide eest lunaraha maksmise poliitika, kuid kahtlustatakse, et ta teeb seda siiski endiselt, mis tekitab pingeid USA-ga.