„Eesti riigi kulutused sotsiaalsele kaitsele ja tervishoiule võrreldes SKPga on poolteist korda madalamad kui Euroopa Liidus keskmiselt. See kajastub inimeste halvas tervises, tuhandetes vaesuses elavates lastes, aga ka kiirenevas väljarändes. Kõik see tabab meid bumerangina kaotatud töökäte, laekumata maksutulude ja sündimata laste näol,“ ütles Mikser eelarve esimesel lugemisel.

Mikseri sõnul on kõige olulisemaks laste ja lastega perede senisest tõhusam toetamine. „1. jaanuaril leiab aset oluline juubel - möödub 10 aastat päevast, mil universaalne lastetoetus tõusis 300 kroonini. Täpselt sama suureks on see toetus jäänud tänaseni - mõni sent üle 19 euro,“ rääkis Mikser. „Tohutu propagandakära saatel toime pandud "vajaduspõhiste peretoetuste" reform tekitas ühiskonnas kõrgeid ootusi, paraku osutus kõik see fiaskoks.“

„Ministrid on uhkustanud, et õpetajate alampalk tõuseb 800 euroni. See number jääb saja euro võrra alla haridustöötajate liidu nõudmisele. Samas kasvab hariduskulude toetus valla- ja linnaeelarvetele vaid 4,7%,“ märkis Mikser, kelle hinnangul tuleval aastal õpetajate töötasu võrreldes Eesti keskmise palgaga hoopis langeb.

„Et pilt liiga kurb ei paistaks, tahan õnnitleda valitsust ees ootava palgatõusu puhul,“ lisas Mikser.