Haagis Banstraatil asuv hoone ei ole diplomaatiline asutus. Pealtnäha on see elumaja, mis oli lühikest aega lindiga eraldatud. Mitmed politseinikud läksid hoonesse sisse, olles enne seda väljas vestelnud vene keelt rääkinud inimestega. Täpselt ukse all seisis diplomaatiliste numbrimärkidega auto, kirjutab Hollandi ajaleht De Volkskrant oma veebilehel.

Ühe naabri sõnul kasutatakse korterit saatkonna personali majutamiseks. Majas on mitmeid kortereid. Politsei ootab ära uurimistulemused ja enne reede hommikut uut informatsiooni ei lubatud. Ka teised osapooled keeldusid kommentaaridest.

Hollandi välisminister Frans Timmermans avaldas sissemurdmise pärast kahetsust. Välisministeeriumi teatel teeb politsei asja uurimisel koostööd Vene saatkonnaga.

Sissemurdmine on juba mitmes intsident Hollandi ja Venemaa vahel lühikese aja jooksul. Eelmisel nädalal vahistati Haagis Vene diplomaat Dmitri Borodin, sest naabrid väitsid, et ta väärkohtles oma lapsi. Holland vabandas varsti pärast intsidenti, sest vahistamine oli vastuolus Viini konventsiooniga. Venemaa ei pidanud vabandust piisavaks.

Pinged kasvasid sel nädalal veelgi, kui tundmatud isikud tungisid teisipäeva õhtul Moskvas tema oma korteris kallale Hollandi diplomaadile Onno Elderenboschile ja sidusid ta kinni.

Alates septembrist hoiab Venemaa vahi all kaht Hollandist pärit Greenpeace'i aktivisti, kes võtsid Hollandi lipu all sõitva laeva Arctic Sunrise aktsioonist Vene naftaplatvormi vastu.