Keskkonnaminister Pentus-Rosimannus ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et Raadi militaarlennuväljal aastaid koristamist oodanud "Teeme ära!" talgute praht saab eemaldatud hiljemalt aasta lõpuks.

"Kokku on seal 22 000 kuupmeetrit prügi 1,85 hektaril. Rehve on seal umbes 10 protsenti, suurem kogus on segajäätmed ja ehituspraht," selgitas Pentus-Rosimannus.

Maa kuulub ministri sõnul Tartu vallale, kuid valmisolek prügi eemaldamist rahastada on keskkonnaministeeriumis olemas. "Enne tuleb läbi viia hange. Segajäätmed ladestatakse Torma prügilasse, osa prügist läheb taaskasutusse.

Prügieemaldusprojekti maksumuseks on esialgsetel hinnangutel 580 000 eurot. Ministri sõnul on odavam eraldada suurem summa lennuvälja puhastamiseks, kui tegeleda pidevalt rehvide ja muu prahi põlengu kustutamisega. Viimane suurem prügipõleng toimus Raadil 24. juuni varahommikul.

Prügi käitlemine on siiani edasi lükkunud, sest prahihunnikud on Utileek Lõuna pankrotivara.

"Esiteks kuulus prügi firmale Utileek. Selle firmaga sõlmis Teeme Ära 2008. aastal ka lepingu, et firma käitleks korrektselt Teeme Ära talgute korras kogutud prügi. Utileek sai teenuse osutamise eest ka tasu. Teiseks moodustab Teeme Ära talgute korras Raadile viidud prügi väga väikese osa prügist, sest enamik Raadi prügist oli firma sinna kogunud muul moel," ütles kommentaariks Teeme Ära Sihtasutuse kommunikatsioonijuht Meelika Hirmo.

"Paraku läks Utileek pankrotti ega täitnud endale võetud kohustusi. Ka meie leping jäi nende poolt täitmata. Aastaid menetles juhtumit pankrotihaldur ja teadupärast tähendab see, et kõik varad on menetluse ajal külmutatud - nendega ei saanud midagi ette võtta vald ega ka Teeme Ära liikumine. Nii vald kui Teeme Ära on siinkohal heausksed kannatajad," jätkas ta.