"Iraan on juba pikka aega varustanud president Bashar al-Assadi valitsust relvadega teades väga hästi, et neid kasutatakse Süüria rahva tapmiseks. Samamoodi varustavad nad ka oma Liibanoni liitlast Hizbollahi," ütles USA suursaadik Rosemary DiCarlo, vahendab BNS.

"Julgeolekukomiteel oleks tõepoolest kõige viimane aeg sekkuda Iraani relvade, sõjalise toetuse, nõunike ja väljaõppe katkematusse vahendamisesse äärmusrühmitustele Süürias, Liibanonis, Gazas, Jeemenis, Iraagis ja mujal," lisas DiCarlo.

Iraani presidendiks valitud Hassan Rowhani on lubanud rakendada suurriikidega "konstruktiivse suhtluse" poliitikat, et suurendada usaldust ja maandada islamivabariigi tuumaprogrammist tekkinud pingeid.

"Mõõdukus välispoliitikas ei tähenda ei alistumist ega vastasseisu, vaid konstruktiivset ja tõhusat suhtlust maailmaga," ütles Rowhani esimeses teleesinemises pärast 14. juuni presidendivalimiste võitmist.

"Mõõdukuses tuleb saavutada tasakaal realismi ja idealismi vahel," ütles ta.

Iraan on Läänega konfliktis oma vastusolulise tuumaprogrammi ja Süüria presidendi Bashar al-Assadi toetamise pärast. Rowhani ei maininud esinemises otsesõnu kumbagi teemat, kuid lubas suurendada usaldust ja maandada pingeid, kui ta 3. augustil ametisse asub.

Teheran kinnitab, et tuumaprogramm on mõeldud tsiviilotstarbeks, mis annaks riigile õiguse uraani rikastada. Kuid Lääs ja Iisrael kahtlustavad, et see on kattevari tuumarelva omandamisele.