"Seinad jäid küll püsti, aga maja on seest tühjaks põlenud. Ka katusekonstruktsioonid on rikutud, sest kustutustöödeks tuli katus avada," rääkis Delfile Lääne-Eesti päästekeskuse valvepressiesindaja Kiira Udu.

Vaid paari meetri kaugusel asunud kõrvalmaja ülemine ots sai kuuma- ja veekahjustusi. "Korra käis seal tuli ka kõrvalmaja pööningul, aga see kustutati kiiresti. Tõsisemad olid veekahjustused, sest maja seina jahutati ning päästjad olid voolikutega sees," sõnas pressiesindaja. Majade vahel puudus tulemüür.

Laupäeva hommikul 4.15 paiku toimus Kuninga 11 majas ka järelpõleng, mis saadi kiiresti kontrolli alla. "Maja on varisemisohtlik ja seal väga lähedal ei tasu liikuda," lisas pressiesindaja.

Järelpõleng toimus ka laupäeval kell 11.55, mil süttis 3.korrusel asuv tuulepesa. Kella poole üheks oli aga see väike põleng kontrolli all. Pärnu päästekomando meeskond jõudis kohale 11.59 ning tulekahju kustutati kell 12.29.

"Sellised järelpõlengud on nii suurte põlengute puhul tavalised, konstruktsioonide vahelt ei ole kerge kõiki koldeid üles leida," ütles Kiira Udu ning lisas, et tänase päeva jooksul võib järelpõlenguid veel ette tulla.

Põleng sai suure tõenäosusega alguse Kuninga tn 11 asunud Viienda Villemi pubi fritüürist, millest lahvatanud leek liikus mööda ventilatsiooniseadmeid katusekorrusele ning süütas seal asunud eluruumid. "Tule kiirest levikust võib eeldada, et ventilatsiooniseadmetes pidid olema rasvajäägid. Söögikohtade omanikel tasub sellised asjad üle vaadata," sõnas pressiesindaja.

Põlengu osas on algatatud kriminaaluurimine.

Reede lõunal süttis Pärnu vanalinnas asuv Vana Villemi pubi aadressil Kuninga 11, inimesed evakueeriti majast ning katuse all asunud korterid hävisid.

Kuna Kuninga 11 ja 13 hooned asuvad kõrvuti, siis pritsiti vett, et takistada tule levikut kõrvalmajja.

"Päästjad lasevad joatorudest teisele majale vett peale, et kahe maja vahelist ala jahutada. Kuninga 11 majas on temperatuur nii kõrge, et sellest võib süttida ka kõrvalmaja," rääkis päästekeskuse pressiesindaja Evelin Trink Delfile täna pärastlõunal.

Kella 15 paiku oli teada, et põleng sai alguse hoone keldris asuva pubi fritüüris süttinud õlist, kust levis ventilatsiooni kaudu pööningule.

Lääne päästekeskuse juht Ivar Kaldasaun rääkis, et paari minutiga kohale saabunud päästjad selgitasid välja, et tulekahju oli selleks ajaks jõudnud levida maja pööningule ja räästakastidesse. Esmalt otsustati asuda tule leviku eest kaitsma kõrvalhooneid.

„Päästetööd muutis raskeks asjaolu, et kahe kõrvuti paikneva hoone vahe oli vaid pool meetrit, samuti puudus hoonetel tulemüür,“ selgitas Kaldasaun. Päästekeskuse juht lisas, et põlenud majal on valtsplekist luukideta katus, mistõttu oli katuse kaudu hoone kustutamine redelautota võimatu. Pärnu päästekomando redelautot ei olnud tehnilise rikke tõttu võimalik kasutada.

Tallinna Kesklinna päästekomando redelauto saabus sündmuskohale kella 14 paiku ning päästjad alustasid redelilt katusekonstruktsioonide avamist ning nende kaudu kustutustöid pööningukorrusel.

Sel hetkel lõpetasid päästjad kustutamise majas sees, sest vahelaed olid kuumuse tõttu tugevalt kannatada saanud ning hoones viibimine muutus varinguvõimaluse tõttu ohtlikuks.

Päästjad hoidsid ära suurema tule leviku kõrvalasunud Kuninga 13 hoonele, mille pööningukorrus sai väiksemaid kuumakahjustusi ja suuremas ulatuses veekahjusid.

Kuna päästetööd kestsid mitmeid tunde, kutsuti kohale uus vahetus päästjaid, kes seni töötanud mehed enne kella 19 puhkama saatsid.

Politsei sulges päästetööde ajaks ohutuskaalutlustel ümberkaudsed tänavad.