Teisiti öeldes süütas viimane Emori uuring väikese tulukese selles pimendatud linnas kõigi jaoks, kes loodavad, et Tallinna juhtimises toimub sügisel tõsine muutus. Kõigi nende jaoks, kes ei soovi midagi muud, kui et pealinna elanikud võtaks Tallinna Savisaare käest tagasi.

Mõni kõhkleja ehk küsib, et mis sellest paremaks läheks? Ma arvan, et linna elanike jaoks on kõige tähtsam see, et linna raha kasutatakse sihipäraselt kogu linna huvides. See ongi peamine muudatus, mida ma luban. Linna teed, tänavad ja lasteaiad saaksid ometi kord hädavajalikud investeeringud, mis nendesse valdkondadesse juba aastaid tegemata on jäetud. Linna propagandaaparaadi – eelkõige Tallinna TV, ajalehed Pealinn ja Stolitsa – Reformerakond sulgeb ning kokkuhoitud raha panustame sellesse, et kõigil oleks linnas võimalik turvaliselt liigelda, igal lapsel oleks lasteaiakoht ja korras lasteaed.

Kasutu mupo paneme kinni

Samuti sulgeme kasutu munitsipaalpolitsei, kes praegu nn tasuta ühistranspordi piletite kontrollimise eest linna maksumaksjate taskust üle 3 miljoni euro saavad. Seda on ainult pisut vähem, kui linn sel aastal teede või lasteaedade remonti panustab. Proportsioonid ja prioteedid on Tallinna linnas juba pikemat aega paigast ära.

Üldjoontes võiks Tallinnas eksisteerivad probleemsed valdkonnad jagada kolmeks. Esiteks sellised, mida saab ja tuleb muuta. Siia kuuluvad lisaks eelpool nimetatud propagandaametile ja erapolitseile mitmed juhtimisalased probleemid. Nagu näiteks ametnikelt erakonna jaoks raha välja pressimine, ametnike sundimine uudisteportaalides linna juhtkonda kiitvate anonüümsete kommentaaride produtseerimisele, klientidelt erakonna jaoks raha nõudmine linna teenuste teostamise eest, linna raha eest erakonna valimiskampaaniate korraldamine jne – seda loetelu võib jätkata pikalt.

Teine valdkond probleeme on pisut keerulisem – need on asjad, mille puhul tahaks enne otsustamist tõsiselt nende sisusse süveneda. Esiteks, et mis tants selle Linnahalli ümber tegelikult juba pikka aega käinud on. Vaatamata kümnetele lubadustele kohe-kohe sõlmitavatest super investeerimislepetest ja Ameerikast saabuvast rahalaevast ei ole mingit tulemust saavutatud.

Tasuta ühistransport on kallis

Või mis tegelikult toimub ühistranspordi teema ja maksumuse suhtes? Kuidas on võimalik, et Tallinna linn kulutab ühistranspordile igal aastal umbes sama palju, kui riik maksab kogu Eesti bussi-, rongi- ja praamiliikluse toetamiseks dotatsioone? Summad on päris suured – ligi 60 miljonit eurot mõlemal puhul. See tähendab, et Tallinna „tasuta ühistransport“ maksab umbes 1 miljard krooni igal aastal. Ka linna poolt teostatav kommunaalkorterite ehitamine on majanduslikus mõttes naeruväärselt halb investeering ja läheb igal aastal maksumaksjatele maksma 12-15 miljonit eurot.

Kolmas valdkond on selline, mida ma küll ise heaks ei kiida, aga mida enam muuta ka ei saa. Näiteks ei oleks ma ise linnapeana vene kirikut ehitanud, aga kui ta siin nüüd on, las ta siis olla. Golfiväljaku üle vangutan küll pead, aga selle kallale buldooserit ka ei saadaks. Küll aga luban siin ja praegu kindlalt, et mingit Moskva parki siia linna ei tule ega jää. Kui muu ei aita, siis vähemalt nime muudame sel moodustisel ära.

Ühtlasi lõpetame ära erinevate rahvusgruppide üksteisele vastandamise ja neile grupiviisilise pugemise.

Vene valijad, mis kasu olete Keskerakonnalt saanud?

Vene valijad võiksid aga samal ajal endalt ükskord tõsimeeli küsida – mida on teile andnud hääletamine Keskerakonna poolt? Miks olete ennast lasknud hullutada mingitest segastest loosungitest Lasnamäe kanalis ja kuidas on see teie elu parandanud? Miks te arvate, et teie lapsed saavad elus edukamaks, kui nad eesti keelt ära ei õpi? Kas teile ei hakka ükskord tunduma alandav, et Keskerakond ja sotsid tõsimeeli käivad ringi ning räägivad „venelaste probleemidest“ ja „venelaste erivajadustest“? Mis osas te usute, et teie probleemid ja vajadused erinevad eestlaste omadest? Saage ometi aru, et Moskva park kõhtu ei täida ja et eesti keele ignoreerimine ei tee teid ei targemaks ega edukamaks.

Kas te tõesti leiate, et venelane olla on diagnoos või puue? Ma ei usu, et valdav osa vene elanikkonnast tegelikkuses toetaks keskerakondlikku korruptiivset majandusmudelit ja ma soovitan teil enne järgmisi valimisi teha oma valik lähtuvalt poliitika sisust, mitte sellest, kes teile rohkem pargikesi enne valimisi lubab püstitada.

Reformierakonna juhitud linnavalitsus rakendaks linna majandamisel vastutustundlikku lähenemist rahandusele. Investeeringud linnale kuuluvasse infrastruktuuri tõuseks oluliselt – siia alla käivad nii teede ja tänavate korrashoid kui ka soojustrasside efektiivsuse tõstmine. Mängu- ja spordiväljakuid saaks olema linnas oluliselt rohkem. Tallinn peab muutuma merelinnaks mitte ainult paberil ja udustes visioonides – korrastatud mereäärsele alale juurdepääs peab olema võimalik Rocca al Marest kuni Piritani.

See võtaks küll mõned aastad, aga lõppkokkuvõttes saaks Tallinn välja nägema nii nagu on kohane ühele euroopalikule pealinnale. Ühtlasi lõpetame Tallinna poolse vastandumise naabervaldadele ja riigile tervikuna. Tallinna selline muutumine ei ole võimatu ja sõltub tegelikkuses kõigi meie vastutustundest minna valima.