"Emotsionaalne on Toomi poolt tagasihoidlikult öeldud. Ma olin ja olen vihane," ütles Reinsalu Delfile.

Tänase Keskerakonna pressiteate põhjal süüdistab Yana Toom "sõjandusminister" Reinsalu emotsionaalsuses ja selles, et enne hinnangu andmist tema intervjuule ei tutvunud minister väidetevalt algintervjuuga.

"Toom märgib õigesti, et ma valdan vene keelt. Lugesin eile põhjalikult kogu kõnealuse artikli läbi, milles sisaldub Yana Toomi intervjuu." ütles Reinsalu.

Postimees ei ole ministri sõnul intervjuu olemust edasi andes kuidagi moonutanud. "Intervjuus vastab Yana Toom ajakirjaniku küsimusele "kes võidab eesti ja vene keele vastasseisu" selgelt, et eesti keel ei saa võita, see on väljasurev rahvas ja väljasurev keel. Selles Intervjuus ei kasutata läbivalt jutumärke, küsimused ja vastused on eristatud sidekriipsudega," selgitas Reinsalu.

"Seega pole mõtet vassida intervjuu üle - mõtte kontekst ja sisu on ühese tähendusega. Ning Yana Toomi mõttega ei kavatse ma eales nõustuda. See mõte ründab eestluse olemasolu ja vastandab Eestis elavaid rahvaid. Vähim mida selles olukorras teha, on taolisest avaldusest Keskerakonnal viivitamatult lahti ütelda," lisas minister.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Yana Toom rääkis Russkij reporteri ajakirjanikule, et eesti keel ja rahvas on välja suremas. „Eesti keelt kõneleb emakeelena 900 000 inimest. See on ohustatud keel ja väljasurev rahvas – selles on asi. Ma arvan ikka, et Mooses ei viinud asjata juute 40 aastat läbi kõrbe, kuni viimane ori suri, aga meil ei ole palju aega.“

"Riigis, kus elanike arv on võrreldav Moskva ühe linnaosa elanikega – 1 294 000 inimest –, on sündimus viimastel aastatel langenud 12 000 lapsele aastas. Igal aastal lahkub riigist umbes 5000 inimest ja rahvastik vananeb kontrollimatult," rääkis Toom.

„Kui aastal 2000 õppis Eesti koolides 208 000 last, siis nüüd 134 000. Sageli öeldakse, et näotu statistika, aga Eestis on kõigel nägu: nii rahval, poliitikal kui ka statistikal,“ sõnas Toom.