Brigaadikindral Terras kohtus Saksa mereväe fregati Sachsen pardal Bundeswehri operatsioonide väejuhatuse ülema kindralleitnant Rainer Glatziga, kellega arutas lisaks osalusele Euroopa Liidu operatsioonil NATO ees lähiaastatel seisvaid väljakutseid ning tegevust Afganistanis pärast 2014. aastat.

Kindralleitnant Glatz tänas Eesti laevakaitsemeeskonda panuse eest operatsiooni õnnestumisse. "Tunnustan eriti Eesti laevakaitsemeeskonda, kes on üles näidanud kõrget sõjalist professionaalsust ning nelja kuu jooksul täielikult integreerunud laeva meeskonna tegevusse," ütles kindralleitnant Glatz operatsiooni lõpurivistusel.

Neljas laevakaitsemeeskond alustas teenistust operatsioonil Atalanta juulikuus. Teenistuse jooksul osales meeskond mitme laeva eskortimisel ning aitas oktoobris kinni pidada piraatluses kahtlustatavaid Somaalia kodanikke ja vabastada 21 Iraani meremeest.

Euroopa Liidu operatsioon Atalanta alustas 2008. aastal: operatsioonil osaleb korraga viis kuni kümme sõjalaeva koos patrull- ja luurelennukitega. Praegu osalevad operatsioonil Saksamaa, Hispaania, Itaalia alused, Hipsaania, Luksemburgi, Prantsusmaa, Rootsi lennukid ning Eesti laevakaitsemeeskond. Eesti laevakaitsemeeskonnad on teeninud operatsioonil Atalanta saksa ja prantsuse alustel alates 2010. aastast.

Atalanta operatsioonipiirkond on üle kahe miljoni ruutmiili (nelja miljoni ruutkilomeetri) suurune ala, mis ulatub Punase mere lõunaosast Adeni lahe ja India ookeani lääneosani. Atalanta tegutsemisajal pole ühtegi humanitaarabi laeva selles piirkonnas rünnatud.

Meeskond läbis enne operatsioonile minekut laevakaitsemeeskonna kursuse, mille käigus õpiti väikeüksuste ja sõjaväepolitsei taktikat, pardumist helikopetrilt ja aluselt, käsivõitlust ning värskendati relvaõpet.

Euroopa Liidu operatsioonidest on Eesti varem osalenud operatsioonil Althea Bosnia- Hertsegoviinas. Eesti Merevägi teeb Saksamaaga koostööd eelkõige NATO miinitõrjegrupi raames, Saksamaa on panustanud Balti õhuturbemissiooni viiel korral.

Laevakaitsemeeskond saabub Eestisse tagasi 21. novembril.