Postimees kirjutas, et kaks aastat tagasi sotsiaalministeeriumi poolt välja töötatud ja valitsuse heakskiidu saanud joobe tuvastamise määrus käsib kõik politsei indikaatorseadmesse puhunud, kuid selle näiduga mitte nõustunud sõidukijuhid meditsiinilisse ekspertiisi toimetada.

See maksab politseile ainuüksi meditsiiniasutuste ekspertiisitasudena umbes miljon krooni aastas. Üle poole sellest summast kulutab Tallinna politsei.

Politseiameti korrakaitseosakonna politseidirektor Raivo Aeg ütles, et lisaks iga joobeekspertiisi eest keskmiselt 110 krooni maksmisele kulutab politsei seni kokku arvutamata kogustes bensiini ja aega.

“Ühe roolijoodikuga ekspertiisis käimine võtab Tallinnas vähemalt tunni, mõne maakonna piirimailt keskusse aga paar-kolm tundi,” tõi Aeg näiteks.

Liiklusjuristi Indrek Sirgi väitel on Soomes ekspertiisiprobleem lahendatud lihtsalt. “Kui inimene puhub tänaval indikaatorseadmesse ja tekib joobekahtlus, on tal valida kahe võimaluse vahel — kas testimine täppisalkomeetrisse puhudes või vereproov meditsiiniasutuses,” kirjeldas Sirk. “Sel puhul valib valdav osa juhte alkomeetri.”

Eesti politsei kasutab seni ainult 10 000 — 15 000 krooni maksvaid indikaatorseadmeid, mis pole mõõteseaduse järgi mõõteriistad.

Aeg ütles, et politseil on juba aastaid kavas osta lisaks seni joobe tuvastamiseks kasutatavatele indikaatorseadmetele ka ligi 100 000 krooni maksvaid täppisalkomeetreid.

Aeg rääkis, et hiljuti esitleti politseile Inglismaal toodetud täppisalkomeetrit, mida saab ka politseiautosse kaasa võtta ja reidil kasutada. Sellist diplomaadikohvri suurust seadet saab ka taadelda.

“Meil pole mõtet täppismõõteriistu enne osta, kui joobe tuvastamise määrust muudetakse,” ütles Aeg. “Mis kasu oleks kallist seadmest, kui inimene tuleb pärast testimist ka arsti juurde viia.”

Politseidirektori sõnul oleks esialgu vaja 20-22 täppisalkomeetrit, et varustada linnad ja suuremad keskused.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Sigrid Tappo ütles, et määruse muutmist pole seni keegi taotlenud ja seda pole ka kavas. “Kui politsei soovib, tuleb taotlus igati argumenteerida,” ütles Tappo.