“Ulatuslikult tungiti isikute pangasaladustesse,” kõlas peaministri esimene etteheide Vikerraadio saates “Reporteritund”. “Need inimesed ei olnud mitte kahtlustatvad, vaid tunnistajad ja ma ei pea seda õigeks. On see ikkagi proportsionaalne meede?”

Ansip leidis, et ka 500 euro ettekäändel 20 inimesega opostisioonierakonna kontori läbiostimine ei olnud proportsionaalne meede. Loetellu lisas ta ka 40 000 leheküljel esitatud süüdistuse maadevahetuse skandaalis ning selle, et üle aasta hoiti kahtlustusi üleval ühe kantsleri suhtes, kuid siis lõpetati uurimine lihtsalt ära.

Ehkki Ansip ise küll ei nimetanud konkreetseid juhtumeid, on üheselt mõistetav, et ta mõtles Reformierakonna rahastamisskandaaliga seotud inimeste ülekuulamist ja pangakontode väljavõtteid, Keskerakonna kontori läbiotsimist, Villu Reiljani kohtuprotsessi ning Marika Priskele esitatud kahtlustusi.

Peaminister juhtis saates tähelepanu sellele, et meie õiguskaitses ei ole kõik lõpuni valmis ehitatud. Samas ei ole meil vaja ka oma õiguskorda muuta. “Küsimus ei ole selles, kas ühele konkreetsele isikule või erakonnale tehakse liiga, õiguskorda tuleb täiustada pidevalt,” lausus ta.

Küsimusele, kas Rein Lang ja Kristen Michal on viimase seitsme ja poole aasta jooksul justiitsministri ametit pidades midagi tegemata jätnud, vastas Ansip, et varem selliseid probleeme polnud. “Kui probleemid on nähtavad, tuleb nendega nüüd tegeleda,” sõnas ta.

Kui ka taolised skeemid, millele viitas Silver Meikar, olid kunagi olemas, siis taolisi skeeme tulevikus enam keegi ei kasuta, ütles Ansip. Ta viitas ka Olari Taalile, kes usutluses meediale rääkis samuti erakondade rahastamisest.

Meikar valetas

“Tähelepanu juhtimine on õige, aga see peab tuginema tõestele argumentidele,” lausus peaminister. Ansipi sõnul Meikar valetas täiesti kindlasti. “Kas te kujutate ette inimest, kes ei mäleta, kellelt ta on saanud paarkümmend tuhat krooni? Kas tavalises elus tuleb ette olukordi, kus igalt poolt antakse raha ja lõpuks enam ei mäleta, kellelt see raha tuli?” küsis Ansip, viidates Meikari ütlustele.

Ka see ei ole Ansipi sõnul aus ja puhtsüdamlik ülestunnistus, kui inimene ei suutnud meenutada, kuhu ta saadud raha kulutas – kas perele või annetas erakonnale.

“Ta ei oleks tohtinud võtta sellist raha vastu, see oleks tulnud annetajal endal kanda otse erakonna arvele,” ütles Ansip. Ehkki valimistel kandideerinud inimesena pidi Meikar Ansipi sõnul annetusi koguma ja see on täiesti loomulik.