Kanderakett Pikk Retk II F startis hommikul kell üheksa kohaliku aja järgi (Eesti aja järgi kell neli hommikul) Sise-Mongooliast Jiuquani kosmodroomilt, viies umbes 21 tunniks orbiidile 38-aastase “taikonaudi” Yang Liwei, kes teeb selle aja vältel 14 tiiru ümber Maa.

Gobi kõrbe rajatud stardipaigas viibinud president Hu Jintao nimetas sündmust “auks suurele kodumaale”.

Hu sõnul tähendas 11 aastat väldanud kosmoseprojekti kulminatsioon “Hiina rahvale ajaloolist sammu tõusmisel maailma teaduse ja tehnoloogia tippu”.

Uudisteagentuur Xinhua teatas viitega Hiina kosmoseametnikele, et esimene mehitatud lend on edukas.

“Täna on meie kauaaegne unistus mehitatud kosmoselennust saanud lõpuks teoks,” ütles kosmoseprogrammi asedirektor Hu Shixiang.

Yang lehvitas kosmoselaevas Hiina punalippu ja ÜRO lippu, teatas uudisteagentuur Xinhua.

“Ma tunnen end hästi, ära muretse. Vaade on siit ilus,” teatas kolonelleitnant Yang Liwei kaugekõnes oma naisele, kui alustas kaheksandat tiiru ümber Maa.

Kell 13.31 Greenwichi aja järgi teatas Xinhua, et laev on alustanud üheksandat tiiru ja edukalt sooritanud maandumiseelse kursimuutuse.

Poolteist tundi hiljem võttis Yang raadio teel ühendust kaitseminister Cao Gangchuaniga ja kinnitas, et kõik kulgeb plaanipäraselt.

Hiina riigitelevisioon kavatses näidata starti otseülekandes, kuid otsustas teha seda siiski hiljem.

Saated aga katkestati, et teatada edukast stardist.

Hiina esimese kosmoselenduri nimi kuulutati ametlikult välja alles vahetult enne starti.

Liwei sisenes kapslisse peaaegu kolm tundi enne ilmaruumi lendamist.

“Ma ei peta kodumaa ootusi,” lubas ta.

“Ma teen iga liigutuse täieliku keskendumisega ning toon au rahvavabastusarmeele ja Hiina rahvale,” lisas hävituslendur, kelle arvel on enam kui 1.300 lennutundi.

Riigitelevisiooni teatel sööb Liwei lennu ajal praetud riisi ja riivitud sealiha küüslaugukastmes ning joob teed.

Shenzhou V jõudis ettemääratud orbiidile 10 minutit pärast starti. Lendu jälgib 13 vaatlusjaama Hiinas, Pakistanis, Namiibias ja Kenyas. Kosmoseaparaat peaks maanduma neljapäeval kohaliku aja järgi kella kuue ja seitsme vahel hommikul Sise-Mongoolia keskosas. Ilm peaks sel ajal maandumispiirkonnas soodne olema.

Shenzhou ehk Jumalik Laev põhineb Vene kolmekohalisel kosmosekapslil Sojuz, kuid on selle põhjalikult edasiarendatud variant.

Pekingi väitel on aga kõik ilmaruumi saadetu töötatud välja ja toodetud Hiinas.

Ülisalajase kosmoseprogrammi koodnimetus oli Projekt 921, mis läks Hiinale maksma miljardeid dollareid. Lend toimub ajal, mil USA-l on veebruaris kosmosesüstiku Columbia katastroofi tõttu tõsiseid raskusi mehitatud kosmoselendude taasalustamisega.

USA kosmoseagentuuri NASA administraator Sean O’Keefe nimetas Hiina kosmosestarti tähtsaks saavutuseks.

“Hiina rahval on seljataga pikk ja väärikas uurimistööde ajalugu. NASA soovib Hiinale jätkuvat turvalist mehitatud kosmoselendude programmi.”

Pekingi saavutust tervitas ka Jaapan.

Tervitusi saatis ka Hiina astronaute koolitanud Venemaa, samuti Briti peaminister Tony Blair.