„Üks väike viga otsustab paljutki. Minu hinnangul tehti viga, sest lennukid ja nende kiirus radariekraanil pannakse paika tehniliselt,“ ütles Anusauskas laupäeval intervjuus Leedu raadiojaamale ini Radijas, vahendas Kyiv Post.

Anusauskas rääkis, et Rootsi lennukit ei õnnestunud identifitseerida ja raadio teel ühendust ei saadud. Eestlased kirjeldanud lennukit kui „identifitseerimata“, kuid kui see naasis Leedu õhuruumi, oli lennuk tähistatud märkega „identifitseeritud“, seletas mees.

Kui lennuk oleks Leedu õhuruumi ilmunud tähistatuna sõnaga „identifitseerimata“, oleks Anusauskase sõnul töötanud ka süsteem, mis saadab välja Leedus Šiauliai lennubaasis asuvad NATO hävitajad.

Kui Anusauskaselt küsiti, kes on süüdi, vastas mees: „Mis ma öelda oskan. Oli eestlaste vahetus. Seal on eestlased, leedukad ja lätlased Karmelavas, ja oli eestlaste vahetus. Mis me teha saame? Me ei saa Eesti ametnikele midagi teha.“

Anusauskase sõnul on kõik juhtunu asjaolud välja selgitatud ja nüüd on aeg hinnata Leedu võimude tegevust. „Meil on juba kogu informatsioon. Uurimine peab algama,“ ütles ta.

Juulis tungis lennuk kahe rootslasega pardal Valgevene õhuruumi ja heitis Minski lähedal alla 800 kaisukaru. Tegevuse eesmärk oli kaitsta sõnavabadust. Seejärel naasis lennuk läbi Leedu õhuruumi Rootsi.