Seda juba sellepärast, et tegemist on välislepinguga, mida Eestis rahvahääletusele ei panda. Samas on ühendus seisukohal, et edaspidi tuleb sarnaste otsuste puhul küsida rahva arvamust.

Keskerakond toetab rahva käest arvamuse küsimist, kuid mitte konkreetsele eelnõule, vaid laiemalt. Keskerakonda ümarlaual esindanud riigikogu liige Priit Toobal ütles, et enne kui ESM ratifitseerida tuleks rahva käest saada uus mandaat. Rahvahääletusele tuleks tema sõnul panna laiem küsimus kui ainult ESMi leping. „Küsimus peaks olema laiem - kas olete nõus, et Eesti riik maksab kinni teiste riikide võlad?“ pakkus Toobal.


Andres Herkeli sõnul võib olla juba ette kindel, et sellise sõnastusega küsimusele on kõik vastu. „Kui küsida, kas Eesti osaleb mehhanismides, mille eesmärgiks on euroala stabiilsuse tagamine, siis sellele küsimusele on suurem tõenäosus saada mõistlikke vastuseid,“ kõneles Herkel.

Ta ei nõustunud arvamusega, et ESM on välja mõeldud Eesti maksumaksjate nöökimiseks, et Eesti väikese riigina hakkaks tagama suuremate ja rikkamate riikude võlgu. „Seda tuleks vaadelda heatahtlikumas võtmes, et tagada euroala stabiilsus,“ ütles Herkel.

Herkeli sõnul ei oleks mõned aastad tagasi keegi osanud ette kujutada, et sisepoliitilises vaidluses hakkab rolli mängima Kreeka, kuid täpset hakkab homme riigikogus toimuma. „Ees on poliitiline ratifitseerimise küsimus ja rakendamine,“ rääkis Herkel. „Küsimus on - kas ratifitseerida või mitte, rakendamise osas on küsimus selles, mis on komisjoni pädevus ja mis on suure saali pädevus.“

Herkeli hinnangul ei pea Eesti poliitiline ostus ootama teise riigi ehk Saksamaa riigiõiguslikku lahendit. See otsus tuleb 12. septembril ja paljude arvates võiks Eesti enne oma otsuse tegemist sakslaste otsuse ära oodata.

Herkel tõdes, et Eestil on oht jääda isolatsiooni ESMiga mitte ühinedes. Euroopa riskina näeb Herkel seda, et Põhja-Euroopas protestitakse toetusmeetmete vastu ja Lõuna-Euroopas kasinusmeetmete vastu.

Riigikogu liige Juku-Kalle Raid kutsus täna Viru hotelli konverentsisaali kokku ümarlaua, et vaadata veel kord üle ESM-i punktid, mis kindlasti Eestile kasulikud pole. Ümarlaual kõnelevad riigikogu liikmed Andres Herkel, Rainer Vakra ja Igor Gräzin. Ülejäänud kõnelejad on Aleksander Laane (Erakond Eestimaa Rohelised), Peeter Võsu (Erakond Eesti Kristlikud Demokraadid), Aivar Koitla (Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhatus), Vello Leito (Eesti Iseseisvuspartei), Rein Koch (Eesti Vabaduspartei - Põllumeeste Kogu), Ingvar Tšižikov (MTÜ Vabade Kodanike Ühendus) ning Urmas Ott (Vaba isamaaline kodanik).