22-aastane eestlane ja 17-aastane soomlane päästsid merest kaks meest, kelle paat oli hakanud põhja vajuma ning kes ise olid kuuekraadises vees poolkülmunud, kirjutab Iltalehti.

Ilmselt oleks vette kukkunud mehed vetelpäästjaid oodates alajahtunud ning surnud, kuid õnneks kuulsid nende appikarjeid rannamajas olnud noored.

Lääne-Soome merepäästekeskus sai laupäeva hommikul kell 4 appikutse Naantali lähedale, kus kaks paadiga merele läinud meest oli karile sõitnud. 12-meetrine alus sõitis madalikule ning oli põhja vajumas juba hetkel, mil häirekeskusesse kõne võeti.

Ühel merehädalistest õnnestus hoida mobiiltelefoni vee kohal ning ta kutsus abi, teise käega ujumisliigutusi tehes.

Päästevestidele vaatamata oli meeste jõud külmas vees raugemas. Nad olid vees olnud juba paarkümmend minutit, kui rannamajakeses olnud noormehed otsustasid õnnekombel minna merre kalavõrke kontrollima.

Algul arvasid 22-eestlane ja tema 17-aastane soomlasest kaaslane, et hüüdjaks oli soome noormehe isa, kes oli jäänud suvilasse. "Ma ütlesin veel, et ma ei usu seda, sest su isa läks ju just magama," rääkis eestlane. Tema märkaski läheduses uppuvat paati ning selle läheduses kaht peanuppu veepinnal.

Eestlane jõudis juba jope ja püksid seljast võtta, et merehädaliste juurde vette hüpata. Lähemale minnes nad märkasid, et hädalised olid õnneks veel teadvusel.

Ühe veest välja tõmbamine osutus üsna kergeks. Seejärel palusid nad teisel mehel ujuda paadile lähemale, et nad saaksid ta paati tõmmata. "Ta ütles meile kogu aeg, et ta tuleb ju, aga ta ise ei taibanudki, et ta ei suutnud enam käsi ja jalgu liigutada."

Lõpuks saadi ka teine mees paati ning noormehed sõudsid paadiga oma suvilasse. "Tegime kaminasse tule ja käskisime neil märjad riided seljast võtta. Pakkusime neile kohe alkoholi, et veri hakkaks taas ringi käima."

Napilt uppumissurmast pääsenud mehed taipasid alles suvilas, kui lähedal surm neil oli. Nad tänasid oma päästjaid ülevoolavalt.

Mehed rääkisid, et neil oli plaanis sõita paadiga Naantali suunas. Mingil põhjusel muutsid nad aga meelt ning keerasid Salo poole. Madalikust möödudes tabas neid aga ebaõnn.

Merepäästekeskuse juht Sami Hiljanen tõdes, et merehädalistel vedas kõvasti. "Neil olid küll päästevestid, ent vesi oli sedavõrd külm, et nad oleksid enne päästjate kohalejõudmist olnud alajahtunud.

Merehädaliste paat vajus põhja.