Rohelised soovitavad riigikogus esindatud erakondadel oma südametunnistuse riismed kokku kraapida ning loobuda kodanike raha laristamisest MSA ehk masendavate sihtasutuste peale.

"Selliste sihtasutuste rahastamine maksumaksja arvelt pole praeguses olukorras millegagi põhjendatud! See on karjuvalt ebademokraatlik, mida on kinnitanud kodanikeühendused ning ka terve mõistuse vastane, mis ütleb, et olulised asjad tuleb ära teha kõigepealt. Tervis on igal juhul olulisem kui poliitbroilerite kasvandus," rääkis roheliste esimees Aleksander Laane.

Tema sõnul on riigi põhiseaduslik ülesanne on oma kodanike tervise eest hoolitsemine, mitte riigikogus olevate erakondade järjest laienev nuumamine otse ja kaude.

"Seda enam, et Riigikogu erakonnad on niigi väga hästi maksumaksja poolt rahastatud ning ei vaja veel rohkem raha oma võimu tsementeerimiseks," lisas ta. "Andke see raha meie emade, isade, vanavanemate elude päästmiseks!"

Rohelised tõid välja, et näiteks rinnavähi avastamisel esimeses staadiumis on tervenemise protsent lausa 97. Pole teist maad Euroopas peale Eesti, kus naised saavad rinnavähi sõeluuringutes osaleda nii lühikese aja jooksul - vaid 50 ja 62 eluaasta vahel.

Samas on ka üle 70aastaste seas sõeluuring sedavõrd tõhus relv vähi vastu, et vähendab suremust rinnavähki kuni 80 protsenti. Samasuguseid näiteid saab tuua emakakaela vähi ja soolevähi ennetamise ja ravi kohta.

"Vähk pole ainult meditsiiniline, vaid ka väga oluline sotsiaalne probleem," ütles Laane. "Riigi jaoks tähendab see kaotatud tööaastaid, meie kõigi jaoks aga muret lähedaste pärast."

Esmajärjekorras on vaja pakkuda tasuta rinnavähi sõeluuringus osalemise võimalust kõigile naistele vanuses 45 kuni 69 sõltumata sellest, kas nad on haigekassas kindlustatud või mitte. Samuti tuleb laiendada emakakaelavähi sõeluuringut mittekindlustatutele ning sisse viia ka soolevähi sõeluuring.