Neljapäeval kohtus tunnistusi andnud kriminaalkorras karistatud endise politseiniku Aare Rüütli sõnul püüdsid nad suhtekorraldaja Ilona Leiva kaudu jõuda viimase kliendi Tullio Liblikuni, et temaga ärimehe Andrus Suklese väidetava 37 miljoni kroonise võla suhtes kokkuleppele jõuda.

Endine julgeolekutöötaja Rüütli rääkis, et tema ja ta partneri Peeter Kaareti jaoks sai asi alguse 2010. aastal, kui mehed pakkusid Suklesele ja tema äripartnerile Pille Saartsile võimalust hakata tegelema suure võla kättesaamisega ärimehelt Tullio Liblikult. Nimelt postitasid endised politseinikud oma tollasel kodulehel Lost24, mis tegeles meeste sõnul “erimeelsuste lahendamisega”, kuulutuse, kus Tullio Liblikult võla kättesaamiseni viivale isikule lubati hämmastav ligi 4,3 miljoni kroonine preemia. Lisaks hakkasid mehed ise samuti aktiivselt Liblikuga kontakti otsima.

Otsisid kontakti lähedastega

Rüütli sõnul üritasid nad saada kontakti Libliku naisega, isaga, vennaga ja kõigiga, kes vähegi võisid ärimehega seotud olla. “Tahtsime saada infot, mis võiks viia edukate läbirääkimiste alustamiseni Liblikuga,” rääkis Rüütli. Kuna kõik katsed jooksid aga liiva, siis otsustati proovida uut taktikat.

Pärast Suklese vahistamist korraldatud presseikonverentsil märkasid endised julgeolekutöötajad, et Tullio Liblik lahkus ürituselt koos suhtekorraldaja Ilona Leivaga. Seejärel uurisid mehed Leiva tausta ning otsustasid naisega kontakti astuda. “Kuulsime, et ta on suhtekorraldaja ja kui on suhted sassis, siis tuleb ju suhtekorraldajaga kohtuda,” rääkis Rüütli.

Kohtumisest Ilona Leivaga rääkides ütles Rüütli, et mehed tegid Leivale ettepaneku osaleda Tullio Libliku suhete korraldamises. “Meie portaalis oli avaldatud kuulutus ja Leib omas positsiooni, et ta saaks Tullioga maha istuda ja selle kuulutuse põhjuse üle arutada, et miks selline kuulutus pandi. Ta omas võimalust Tulliole olukorda selgitada,” rääkis Rüütli. Ekspolitseiniku sõnul kohtumisel raha lubamist suhtekorraldaja teenuste eest ta ei mäletanud. 

Suhtekorraldaja Ilona Leib rääkis kolmapäeval kohtus, kuidas 2010. aasta 31. augustil võtsid temaga ühendust kaks meest, kes väitsid end olevat portaali Lost24 omanikud Aare Rüütli ning Peeter Kaaret. “Mehed ütlesid mulle, et „uskuge, te tahate meiega kohtuda”,” rääkis Leib.

Suhtekorraldaja sõnul püüdsid mehed teda värvata konsulteerima oma klienti Tullio Liblikut. “Nende jutu kohaselt on nende portaalis üleval üks kuulutus, mille mahavõtmisest on nad väga huvitatud, kuna iga tund ja minut on Liblikule ohtlikud, kui see üleval ripub,” rääkis Leib ja lisas, et mehed pakkusid talle olulist summat ligi 4-miljonilisest preemiast.

Kuna meeste plaan tundus Leivale aga kahtlane, siis naine keeldus meeste pakkumisest ja tegi avalduse politseile.

Kohtuasi jätkub tunnistuste kuulamisega

Harju maakohtus on kohtu all endise äripartneri Tullio Libliku mõrva tellimise eest ärimees Andrus Sukles. Süüdistuse kohaselt maksis Sukles (47) tunamullu augustis oma endise äripartneri Tullio Libliku tapmise toimepanemise eest ettemaksuna 1000 eurot ja andis tapmise täideviijale sihtmärgi fotod ning muu teo täideviimiseks vajaliku informatsiooni. Ülejäänud summa pidi tapja saama pärast teo täideviimist.

Neljapäeval kuulati kohtus üle taaskord erinevaid asjassepuutuvaid tunnistajaid ning tunnistajate ülekuulamisega jätkatakse ka reedel, 19. aprillil.