Viik tõi positiivse arenguna välja Euroopa digitaalse ühisturu, kus Eesti on aktiivselt oma asja ajanud. Ta märkis, et valitsuse IT nõunikuna on ametisse võetud Siim Sikkut, kelle ta pani suuri lootusi.

„Selliseid suuri massiivseid algatusi ei julge välja tuua,“ möönis Viik. „Aasta jooksul on olnud mõõdukas areng ja adra seadmise aeg.“

Kõigist lubadustest vaid 20 lubaduse täitmine on Viigi sõnul mõtlemapanev number.

„Kui vaadata valitsuslepet, siis tuleb aru anda, et väga suur hulk teiste valdkondade tegevusi on teostatavad ainult väga intensiivse infotehnoloogia kasutamisega,“ rääkis Viik Delfile.

Tema sõnul võib IT valdkonna parem koordineerimine anda hoogu juurde ka muud lubaduste täitmisele. „Suure hulga valitsuse tegevuskava plaanide elluviimiseks on tänapäeval vaja kõvasti rohkem infotehnoloogiat kasutada, et asjad paisu tagant välja tuleks,“ rääkis visionäär.

Viik kõneles, et osa valitsuse plaane on sellised, mille suhtes ühiskond peab arutama, kas nende täitmine on üldse otstarbekas. Ta tõi näiteks mobiiliga hääletamise, mis võib osutuda päris keerukaks ja kulukaks ning mille tehniline teostus ei pruugi olla piisavalt heal tasemel saavutatav.

„Aga samas on suur hulk tegevusi teostatavad,“ kinnitas Viik. Ta lisas, et aasta 2013 tuleb väga huvitav, kuna siis toimub IT ühiskonna tegevuskava ja strateegia uuendamine ning eraldi teema on Euroopa Liidu vahendite kasutamine.

Veebikeskkonnas Valitsemise valvurid, kus saab jälgida valitsuse tegevusprogrammi täitmist, on näha, et aastaga on valitsus täitnud 20 lubadust, plaanitud tegevustest 329 on töös ning sada tegevust pole veel käivitunud.

Infoühiskonda puudutavast 33 tegevusest pole hetkeks ühtegi täidetud.